Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ομάδα διασταυρώσεων συστήνει η Εφορία

η ηλεκτρονική «επίθεση» που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων εστιάζεται σε:
-Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αποδίδουν στο Δημόσιο ΦΠΑ πολύ χαμηλότερο από το 5% του τζίρου τους.
-Επιχειρήσεις που υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ με πιστωτικό υπόλοιπο, δηλαδή προκύπτει επιστροφή ΦΠΑ. Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας το υπουργείου Οικονομικών οι επιτηδευματίες που υποβάλλουν συνεχώς πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή μέσω πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.
-Επιτηδευματίες που δεν υποβάλλουν περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ήδη στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται περισσότερες από 55.000 επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ το 2008. Ο έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες θα κληθούν από την εφορία για να καταβάλλουν τον οφειλόμενο φόρο μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
-Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση δαπάνη ασφαλίστρων (ζωής, ατυχημάτων).
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή στοιχεία που αφορούν τα προγράμματα ασφάλισης ζωής ή σύνταξης από τα οποία θα αντλήσει πληροφορίες για τα ασφάλιστρα που καταβάλλουν ετησίως οι φορολογούμενοι.
Στη συνέχεια θα διασταυρώσει αυτά τα στοιχεία με τις δαπάνες για ασφάλιστρα που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις τους για να εντοπισθούν περιπτώσεις πλαστών βεβαιώσεων καταβολής ασφαλίστρων.
-Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως όσοι εμφανίζουν μεγάλες ιατρικές δαπάνες, δαπάνες παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις από κομμωτήρια, ταβέρνες, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα κλπ.
-Οι εταιρείες που κάνουν έναρξη εργασιών και αμέσως εμφανίζουν μεγάλη και αδικαιολόγητη δραστηριότητα. Οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι πολλές εταιρίες συστήνονται με αποκλειστικό σκοπό την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=7157116

Δεν υπάρχουν σχόλια: