Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Κίνητρα για απόσυρση Ι.Χ. λόγω κρίσης

Στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν εντός του έτους κίνητρα για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται ότι προσεγγίζει το 1,5 εκατομμύριο.
Το ζήτημα επρόκειτο να συζητηθεί σε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου με το προεδρείο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, η οποία αναβλήθηκε λόγω της συμμετοχής του υπουργού στην κυβερνητική επιτροπή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ τάσσονται υπέρ του μέτρου της απόσυρσης, ενώ στο Οικονομίας φοβούνται ενδεχόμενη διόγκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Ρυπογόνα
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσυρση θα αφορά αυτοκίνητα παλαιότητας άνω των 15 ετών χωρίς καταλύτη ή με καταλύτη πρώτης γενιάς ο οποίος και θεωρείται ρυπογόνος. Στόχος είναι να μεταφέρεται το φορολογικό βάρος από την κτήση στη χρήση του αυτοκινήτου. Προς αυτή την κατεύθυνση ένα ουσιαστικό κίνητρο αποτελεί η μείωση των τελών ταξινόμησης.
Το τέλος επιβάλλεται επί της εργοστασιακής τιμής και αυξάνεται ανάλογα και με την τιμή του αυτοκινήτου.
Για αυτοκίνητα 1.200 έως 1.400 κυβικών κυμαίνεται από 800 μέχρι 1.000 ευρώ. Στα μεσαίου κυβισμού (1.600 με 2.000) και ανάλογα το μοντέλο καταβάλλεται τέλος από 6.000 έως 10.000 ευρώ και στα πολυτελή Ι.Χ. μπορεί να φθάνει ή και να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ. Ενα δεύτερο κίνητρο που εξετάζεται είναι η απαλλαγή από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. πενταετία).
Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως για το 2009 τα τέλη ξεκινούν από τα 46 ευρώ (785 κυβικά) και φθάνουν τα 580 ευρώ.Εξάλλου, δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των παλαιών οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.
Φορολογικά έσοδα
Στην κυβέρνηση συνυπολογίζουν και την προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων από την χρήση των νέων αυτοκινήτων. Προσμετρούν δε πως θα πρέπει να τονωθεί η αγορά, η οποία εμφάνισε υποχώρηση πωλήσεων στα καινούργια Ι.Χ. κατά 40% εντός του Ιανουαρίου σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Επιπλέον τα πρώτα στοιχεία για το 15ήμερο του Φεβρουαρίου δείχνουν ελεύθερη πτώση κατά 70%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=5717106

Δεν υπάρχουν σχόλια: