Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Νέα τεκμήρια για σπίτια, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, βοηθητικό προσωπικό

Νέα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και υπηρετικό προσωπικό σχεδιάζει από μηδενική βάση το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης θα εφαρμοστεί στα φετινά εισοδήματα, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι την άνοιξη του 2010. Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες έμποροι, βιοτέχνες, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πολύ χαμηλά, σε σύγκριση με αυτά που αποκτούν στην πραγματικότητα.

Μετά την επαναφορά του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίζει να εξετάζει ένα νέο σύστημα τεκμηρίων που θα πιάνει τους επιτηδευματίες των οποίων τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούν περιουσιακά στοιχεία όπως κατοικίες, αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και σκάφη αναψυχής.

Οι αλλαγές στα τεκμήρια θα ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:

1. Τα νέα τεκμήρια να εφαρμόζονται με πιο χαμηλά όρια απαλλαγών από τα ισχύοντα σήμερα. Μελετάται το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία να εφαρμόζεται άνω των 150 τ.μ., αντί των 200 τ.μ., για τις δευτερεύουσες κατοικίες άνω των 100 τ.μ., αντί των 150 τ.μ., ώστε πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να υποχρεώνονται να εμφανίζουν στην εφορία σημαντικά αυξημένα εισοδήματα.

2. Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μέχρι 2.000 κ.εκ., θα εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Το τεκμήριο διαβίωσης θα ενεργοποιείται πάνω από τα 2.000 κ.ε.κ. και θα είναι χαμηλό για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά των αυτοκινήτων η οποία άρχισε να ανακάμπτει μετά την εφαρμογή του μειωμένου κατά 50% τέλους ταξινόμησης.

3. Για τις δευτερεύουσες κατοικίες (εξοχικές και μη εξοχικές), των οποίων οι επιφάνειες υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθούν τεκμαρτά ποσά «ετησίου ελαχίστου κόστους χρήσης και συντήρησης» για το σύνολο των τ.μ. Ο υπολογισμός των ποσών αυτών θα γίνει αφού ληφθούν υπόψη οι ελάχιστες ετήσιες δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, θέρμανση και συντήρηση μιας μέσης κατοικίας. Το «ετήσιο ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης» θα προκύψει δηλαδή ως άθροισμα των επιμέρους αυτών ποσών.

Εναλλακτικά, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί στο σημείο αυτό και ο τρόπος υπολογισμού που πρότεινε στο υπουργείο Οικονομίας η ΠΟΜΙΔΑ, δηλαδή να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσό ελαχίστου κόστους ανά τ.μ. και ανά μήνα, π.χ. 5 ευρώ/τ.μ./μήνα. Σε κάθε περίπτωση, για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου κάθε δευτερεύουσας κατοικίας θα λαμβάνονται υπόψη 3 μήνες.

4. Για την κύρια κατοικία, το όριο απαλλαγής των 200 τ.μ. είναι πιθανόν να μειωθεί στα 150 τ.μ. Εφόσον ένας φορολογούμενος κατέχει κατοικία μεγαλύτερη από το αφορολόγητο όριο, θα προσδιορίζεται το «ελάχιστο ετήσιο κόστος χρήσης και συντήρησης» σύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραπάνω, για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας. Για την κύρια κατοικία θα λαμβάνονται υπόψη 12 μήνες.

5. Οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα με ρητή διάταξη, ενώ οι μισθωτοί δεν θα θιγούν.

6. Τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύπτουν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων, εφόσον είναι υψηλότερα από τα δηλούμενα, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος θα υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ, δηλαδή δεν θα ισχύει το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ εάν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο ή των 12.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: