Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα πρώτα σε ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Απέτυχε στις πανελλήνιες εξετάσεις και δεν υπάρχει προοπτική σπουδών σε ΑΕΙ; Καιρός να σκεφτεί και τα επαγγέλματα του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου, το συνεργείο αυτοκινήτων και το επιπλάδικο...

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι τα γνωστά χειρωνακτικά επαγγέλματα των εμπειρικών τεχνιτών έχουν σήμερα πέραση και μέλλον. Μερικές φορές ίσως και μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές απ’ όσες προσφέρει το πτυχίο...

Τρεις στους τέσσερις Θεσσαλονικείς χρειάζονται ηλεκτρολόγο και δεν τον βρίσκουν και το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν στην αγορά» υδραυλικοί.

Η μεγάλη αυτή ζήτηση είναι και ο λόγος που αυτά τα δύο επαγγέλματα κατατάσσονται στην κατηγορία των επαγγελμάτων που δεν έχουν κορεστεί. Στην ίδια κατηγορία, αν και με λιγότερη ζήτηση, αναδείχθηκαν από την έρευνα κι αυτά του υπαλλήλου συνεργείου αυτοκινήτων, του τεχνίτη επίπλων και του βιοτέχνη-επιχειρηματία φασόν (ένας κλάδος στον οποίο η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση).

Οι απαντήσεις των πολιτών στα ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν έδειξαν ότι περισσότερο κορεσμένα είναι τα κομμωτήρια, τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία.

Επιχειρηματικότητα

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.083 επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και 505 καταναλωτές, ενώ τα αποτελέσματά της έκαναν τον πρόεδρο του ΒΕΘ, κ. Σ. Μαγόπουλο, να απευθύνει έκκληση για αλλαγή νοοτροπίας του Ελληνα, ο οποίος όπως είπε «αντί να κοπιάζει για μια θέση στο Δημόσιο, θα πρέπει να στραφεί στην επιχειρηματικότητα».

Για την κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μαγόπουλο, «ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και το κράτος που δεν παρέχει ισχυρά κίνητρα για την στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα».

Από την έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι η πλειοψηφία των βιοτεχνικών κλάδων στη Θεσσαλονίκη έχει συμπληρώσει 20ετία, ένας στους δύο δεν βλέπει διάδοχη κατάσταση και 7 στους 10 πιστεύουν ότι στον χώρο τους υπάρχει κορεσμός. Νεότερος, μάλιστα, αναδεικνύεται ο κλάδος των εκδόσεων (μέσος όρος 17 χρόνια) και γηραιότερος, των επίπλων (μέσος όρος 23 χρόνια).

Πάντως, 3 στους 4 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι υπάρχει διάδοχη κατάσταση από την οικογένεια στο επάγγελμά τους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_27/06/2009_320119


Δεν υπάρχουν σχόλια: