Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Νέα αυστηρά κριτήρια στη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Ενα νέο εμπόδιο καλείται να αντιμετωπίσει η αγορά κατοικίας. Μετά τις πρώτες αισιόδοξες ενδείξεις για την επιτάχυνση στη χορήγηση στεγαστικών δανείων από την πλευρά των τραπεζών προέκυψε ένα νέο απρόσμενο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των πιστωτικών ελέγχων φαίνεται ότι επαναδραστηριοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις για τη σύνδεση των δαπανών εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων με το ύψος του διαθεσίμου εισοδήματος του υποψήφιου δανειολήπτη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τα ποσά που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% του διαθεσίμου οικογενειακού εισοδήματος. Οι τράπεζες στο πλαίσιο εφαρμογής της συγκεκριμένης υποχρέωσης αναγκάζονται να απορρίπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των αιτήσεων για χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Από την άλλη πλευρά, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων φρενάρουν εξαιτίας της ρευστότητας που υπάρχει στον τρόπο εφαρμογής της ρύθμισης για την εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο του 25% του ποσού του στεγαστικού δανείου που χορηγείται για την αγορά κατοικίας. «Οι ασάφειες και οι περιορισμοί που υπάρχουν επιτείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη υφιστάμενο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι αιτήσεις για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων τον φετινό Ιούνιο είναι λιγότερες, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Οπως μάλιστα επισήμανε επικεφαλής του τομέα χορηγήσεων ιδιωτών, «το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά είναι ότι έχει επικρατήσει η προσδοκία για μεγάλες μειώσεις τιμών στην αγορά. Οταν η προσδοκία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, τότε οι υποψήφιοι αγοραστές προτιμούν να καθυστερούν τις αποφάσεις τους, προσδοκώντας χαμηλότερες τιμές. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος θα διακοπεί μόνο όταν οι αγοραστές διαπιστώσουν ότι οι τιμές όχι μόνο δεν πέφτουν, αλλά αντίθετα ανεβαίνουν».

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι, σύμφωνα με ασφαλείς μετρήσεις, οι τιμές στα λεγόμενα εμπορικά σπίτια το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταγράψει οριακή άνοδο σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου. Αντίθετα, η πτώση αφορά κυρίως ακίνητα τα οποία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα εμπορικά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_27/06/2009_320066

Δεν υπάρχουν σχόλια: