Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΓΣΕΕ: Πενταετία στις εργατικές αξιώσεις από το ΕΔΑΔ

Δικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ) φέρνει τα πάνω κάτω στην ελληνική νομοθεσία περί εργατικών αξιώσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου.Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η διετής παραγραφή των εργατικών αξιώσεων κατά του Ελληνικού Δημοσίου προσβάλλει το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου (υπόθ. Νο 36963/2006), πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που μετά από δικαστική απόφαση δικαιούνται χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο, αυτά θα αφορούν την πενταετία και όχι τη διετία.
Επίσης κρίθηκε ότι η τοκοφορία των αξιώσεων αρχίζει από την ημέρα γέννησης του δικαιώματος και όχι από την επίδοση της αγωγής. Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, "η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου που δέχθηκε ότι οι εργατικές αξιώσεις παραγράφονται στα δύο χρόνια".
"Η ΓΣΕΕ χαιρετίζει την απόφαση αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικούν πλέον τις αξιώσεις τους σε βάθος πενταετίας και μάλιστα από την ημέρα δημιουργίας του δικαιώματος."
http://www.capital.gr/News.asp?id=765408

Δεν υπάρχουν σχόλια: