Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών κλιματιστικών

Πρόγραμμα για την απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κλιματισμού παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην απόσυρση παλαιών και ενεργοβόρων εν λειτουργία οικιακών κλιματιστικών με αντίστοιχη επιδότηση αγοράς νέας συσκευής υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών.
Θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου και θα έχει χρονική διάρκεια έξι μηνών.
Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 15εκ€ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 35% επί της τιμής του καινούριου, με μέγιστη δυνατή επιδότηση τα 500€, καθώς και με περιορισμό σε 2 κλιματιστικά σε κάθε πολίτη.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στο μέγεθος του κλιματιστικού, επιδοτούνται από 9.000 μέχρι 24.000BTU, αλλά υπάρχει η βασική προϋπόθεση της υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).
Ο βασικός στόχος της δράσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα κυρίως στην περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής, κάτι που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία μας συνολικά.
«Με απλές πράξεις που έχουμε επιβεβαιώσει και μπορείτε να δείτε και μόνοι σας καταλήγουμε ότι θα έχουμε σχεδόν 20GWh εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η μείωση αυτομάτως σημαίνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 20.000 τόνους ετησίως», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/01/1671493.htm

7) Ποια είναι η απαιτούμενη διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος στη δράση;
Τι δικαιολογητικά απαιτούνται;
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο καταναλωτής έχοντας μαζί του τα 2 δικαιολογητικά που απαιτούνται, μπορεί να πάει στο κατάστημα της επιλογής του και αφού επιλέξει τη συσκευή κλιματισμού που τον ενδιαφέρει από αυτές που επιδοτούνται, να συμπληρώσει και να υπογράψει το «Έντυπο Αγοράς Συσκευής».Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ένα απλό φωτοαντίγραφο αυτής ή το Διαβατήριο σε περίπτωση ξένης υπηκοότητας, ένα αντίγραφο ενός πρόσφατου λογαριασμού της ΔΕΗ (της οικίας στην οποία θα αντικατασταθεί το κλιματιστικό).
8) Πώς θα λάβει την επιδότηση ο καταναλωτής;
Ο καταναλωτής λαμβάνει την επιδότηση άμεσα στο κατάστημα και χωρίς καμία ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, κατά την αγορά της νέας συσκευής, καταβάλλει μόνο τη δική του συμμετοχή, δηλαδή αγοράζει το κλιματιστικό σε χαμηλότερη τιμή. Η επιδότηση υπολογίζεται στη λιανική τιμή πώλησης της συσκευής απολύτως μετρητοίς. Αυτό δε σημαίνει ότι ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει μετρητοίς το ποσό που του αναλογεί. Μπορεί να πληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί, αλλά το ποσό της επιδότησης θα υπολογισθεί στην τιμή μετρητοίς.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης/πληροφόρησης (Help Desk), από την οποία θα δίνονται πληροφορίες σχετικά με τη δράση και απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις ενώ θα καταγράφονται και πιθανά παράπονα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων θα υπάρχουν δύο υπηρεσίες, μία για τους καταναλωτές και μία για τα καταστήματα, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες μέσω αστικής τηλεφωνικής κλήσης.
Το τηλέφωνο γραφείου Αρωγής Χρηστών (Help Desk) της δράσης είναι: 801-11-15 300.
Επίσης, θα υπάρχει και η δυνατότητα οι παραπάνω υπηρεσίες να παρέχονται και ηλεκτρονικά μέσω του Διαδικτύου.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1019260&lngDtrID=251

Δεν υπάρχουν σχόλια: