Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Τέλος στα υπόγεια ... play rooms

Φρένο σε μια χρόνια μεθόδευση των κατασκευαστών κατοικιών ενδέχεται να βάλει το ΣτΕ με τις «ευλογίες» του οικονομικού επιτελείου, με στόχο αυτή τη φορά τις μονοκατοικίες και τις μεζονέτες. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ εισήγηση με αντικείμενο την απαγόρευση της κατασκευής υπόγειου χώρου, που να συνδέεται με την κύρια κατοικία και να μην προσμετράται στον συντελεστή δόμησης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα καταργούνται τα λογής λογής καθιστικά ή play rooms, τα οποία στην οικοδομική άδεια εμφανίζονταν ως υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι και σε κάθε περίπτωση όχι τμήμα της κύριας κατοικίας.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν όλες οι μονοκατοικίες τα τελευταία 15 χρόνια κατασκευάστηκαν με τον τρόπο αυτόν, δηλαδή «βαπτίζονταν» ως υπόγεια σημαντικά τμήματα των κατοικιών (ακόμα και επιφάνειες της τάξης των 50 - 100 τ. μ.), χωρίς όμως να προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Mε τον τρόπο αυτόν, οι κατασκευαστές κατόρθωναν να μεγιστοποιούν τη δομήσιμη επιφάνεια της εκάστοτε κατοικίας, κατά συνέπεια και το κέρδος τους. Το βέβαιο είναι ότι για άλλη μία φορά τους τελευταίους μήνες, επικρατεί αναστάτωση στις τάξεις της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (ΕΚΚΕ), με τον πρόεδρο κ. Δημ. Καψιμάλη να αναφέρει στην «Κ» πως έχει ζητήσει νομική γνωμάτευση για το ζήτημα, τονίζοντας ότι «αν ληφθεί τέτοια απόφαση από το ΣτΕ, οι αγοραστές μονοκατοικιών στο μέλλον θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα ποσά για να αποκτήσουν τα ίδια τετραγωνικά με σήμερα».
Εκτός από το πρώτο υπόγειο (σημερινό playroom), το ΣτΕ ενδέχεται να καταστήσει παράνομη και την κατασκευή δεύτερου υπογείου, εφόσον αυτό δεν έχει προσμετρηθεί στον συντελεστή δόμησης. Εφόσον επισημοποιηθούν τα παραπάνω με τη μορφή δημοσιευμένης απόφασης, πρακτικά θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος κατασκευής μονοκατοικιών - μεζονετών, ενώ θα δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα με τις υφιστάμενες κατασκευές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα προκύψει μια νέα πολυπληθής ομάδα ιδιοκτητών κατοικιών (αυτή τη φορά περισσότερο ευκατάστατοι), οι οποίοι θα κληθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε τακτοποίηση τυχόν αυθαίρετων τμημάτων των κτισμάτων τους.
Το βέβαιο είναι ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα, έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα, αφού οι περισσότεροι κατασκευαστές θα αναβάλουν νέες οικοδομές, ακόμα και αν βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη λήψη οικοδομικής άδειας. Ταυτόχρονα, θα δυσχερανθεί περισσότερο η πώληση μεζονετών και μονοκατοικιών, κατηγορία που ούτως ή άλλως εμφανίζει χαμηλή ζήτηση τους τελευταίους μήνες, λόγω του υψηλού κόστους.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_05/06/2009_317348

Δεν υπάρχουν σχόλια: