Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Πιστωτικές κάρτες "πύραυλοι" στην Ευρώπη

Δεν ταιριάζει ακριβώς με τη φιλοσοφία του ιστολογίου, αλλά αξίζει - είναι το μέλλον!!!

Μπορεί να γκρινιάζουμε στην Ελλάδα ότι τα επιτόκια σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες δεν υποχωρούν, αλλά αυξάνονται, τι να πουν όμως και οι Βρετανοί καταναλωτές. Εκεί, τα επιτόκια πιστωτικών καρτών έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 30%!
Έρευνα, που πραγματοποίησε η εφημερίδα Independent, αποδεικνύει του λόγου το αληθές: Οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, που κατέχουν δεκάδες εκατομμύρια καταναλωτών, παρά το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 και πλέον χρόνων!
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει σχεδόν μειώσει στο μισό το βασικό επιτόκιό της, από το 5% στο 3%, από το Μάιο μέχρι σήμερα. Όμως, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, το μέσο ετήσιο επιτόκιο για πιστωτικές κάρτες έχει σκαρφαλώσει από το 17,2 στο 17,6%.
Οι κάρτες πολυκαταστημάτων, που βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο αφού κατηγορούνται για υπερβολικά επιτόκια, έχουν ξεπεράσει το 25% και οι αλυσίδες Principles, Karen Millen και Oasis έχουν αυξήσει τις χρεώσεις για τις δικές τους κάρτες κατά 4 μονάδες, σχεδόν κατά ένα έκτο, στο 28,9%.
Οι Βρετανοί χρωστούν πάνω από 200 δισ. λίρες σε επισφαλή δανεισμό, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών δανείων, υπεραναλήψεων και καρτών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο του συνολικού δανεισμού. Η έρευνα έγινε πάνω στα επιτόκια 240 πιστωτικών καρτών και έδειξε ότι μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου, το μέσο επιτόκιο έχει αυξηθεί.

Οι χρεώσεις έχουν επίσης αυξηθεί από εταιρείες πιστωτικών καρτών και στις περιπτώσεις ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ στη Βρετανία και στο εξωτερικό. Το μέσο επιτόκιο μεταξύ 33 πιστωτικών καρτών μεγάλων αλυσίδων, όπως η Argos, η House of Fraser και τα Marks & Spencer, αυξήθηκε από το 24,4 στο 25,4%. Δε λείπουν και περιπτώσεις, όπως της Creation Account Card, η οποία χρεώνει επιτόκιο 30,9% (!) για οποιαδήποτε άλλο τρόπο πληρωμής από αυτόν της άμεσης χρέωσης του τραπεζικού λογαριασμού. Η Burton΄s χρεώνει 29,9% (!) για κάθε είδους πληρωμή. Μόνο μία κάρτα, αυτή του Fortnum and Mason, έχει επιτόκιο 15,3%.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή ενόψει Χριστουγέννων.
Κι αυτό, γιατί ένας στους δέκα καταναλωτές ακόμα ξεχρεώνει οφειλές των προηγούμενων Χριστουγέννων!Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά;
Γιατί οι πελάτες των πολυκαταστημάτων ωθούνται από αυτά στην έκδοση καρτών, με το δέλεαρ για παράδειγμα της έκπτωσης 10% στις αγορές τους. Ως εδώ καλά. Το πρόβλημα όμως πηγάζει από το γεγονός ότι δε σκέφτονται και δε ρωτούν για το ύψος του επιτοκίου.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=617839

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

τι γίνεται;;; όλα καλά;;

geokalp είπε...

όλα καλά! νεώτερα προσεχώς!