Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

"Πράσινο χαράτσι" σε ιδιοκτήτες ακινήτων

«Πράσινο χαράτσι...» σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται το 2009.Αφορά εκείνους που θα θελήσουν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν το διαμέρισμα, το γραφείο ή το κατάστημά τους και αυτό ανέρχεται σε τουλάχιστον 357 ευρώ για τα διαμερίσματα έως 120 τετραγωνικά μέτρα - περίπου 4.000 ευρώ για μία πολυκατοικία 1.000 τ.μ..
Πρόκειται για τις αμοιβές που υποχρεωτικά θα πληρώνουν σε μηχανολόγους μηχανικούς, τεχνικούς κλπ. προκειμένου να πάρουν το «Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίου» όσοι θέλουν να μεταβιβάσουν από μία γκαρσονιέρα μέχρι και ένα εργοστάσιο.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στρ. Παραδιάς κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα, επίκειται να εκδοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης απόφαση - στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων- η οποία θα καθορίσει τους κανόνες ενεργειακής επιθεώρησης (ΚΕΝΑΚ) και έκδοσης του «ενεργειακού πιστοποιητικού». Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας απέστειλε τις προτάσεις του στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες περιλαμβάνουν τις αμοιβές των μηχανολόγων μηχανικών, τεχνικών κλπ. και οι οποίοι θα είναι οι ενεργειακοί επιθεωρητές. Αυτοί δηλαδή που θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά σε όσους ιδιοκτήτες κτιρίων θέλουν να πουλήσουν ή να εκμισθώσουν τα ακίνητά τους.
Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι κανόνες θα βγουν σήμερα στη δημοσιότητα προς δημόσια διαβούλευση και γύρω στον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2009 αναμένεται να έχουν θεσμοθετηθεί. Ωστόσο μετά θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των ενεργειακών επιθεωρητών και συνεπώς η όλη διαδικασία για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Παραδιά το ελάχιστο κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού για κάθε διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα εμβαδού μέχρι 120 τ.μ. θα ανέρχεται 357 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), προσαυξανόμενο κατά 2,975 ευρώ για κάθε περαιτέρω τετραγωνικό μέτρο μέχρι τα 1.000 και κατά 1,785 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπόλοιπα. Πάντως το κόστος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 17.850 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) ανά επιθεωρούμενο ακίνητο.
Η χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού θα είναι 10 έτη, ενώ τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται και με την αναλογία κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στο κόστος των διαρκών (ανά δύο, τέσσερα ή πέντε χρόνια) περιοδικών επιθεωρήσεων του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης ή της εγκατάστασης κλιματισμού όλου του κτιρίου.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ δίνει το ακόλουθο παράδειγμα: Για μια συνήθη πολυκατοικία συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. το κόστος θα ανέλθει για όλους τους χώρους της σε 2.500 ευρώ + 300 ευρώ για την κεντρική θέρμανση + 500 ευρώ για όλα τα κλιματιστικά του κτιρίου τότε η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 3.300 ευρώ (3.927 ευρώ με ΦΠΑ).
Μάλιστα το ποσό αυτό για όλη την πολυκατοικία θα «καταδικαστεί», υποστηρίζει ο κ. Παραδιάς, να το πληρώσει ο πρώτος που θα χρειαστεί να πουλήσει ή να νοικιάσει το διαμέρισμά του και στη συνέχεια θα διεκδικεί από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες την αναλογίας τους επί χρόνια στα δικαστήρια!
Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα κατατάσσει το ακίνητο σε μία ενεργειακή βαθμολογική κλίμακα όπως γίνεται με τις ηλεκτρικές συσκευές.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την πολιτεία οικονομικά κίνητρα τονίζοντας μάλιστα ότι στην παρούσα φάση της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας υπάρχει ο κίνδυνος η αγορά ακινήτων να δεχθεί νέο πλήγμα. Επίσης
Κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» πως η όλη διαδικασία με αυτά τα υπέρογκα ποσά αναμένεται να αναδειχθεί σε μία νέα εστία διαφθοράς και γραφειοκρατίας.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=4039119

Δεν υπάρχουν σχόλια: