Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Διευκρινίσεις για τις δηλώσεις ΕΤΑΚ (update)

(Σημερινά όλα - νόμιζα ότι η πρώτη είδηση αφορούσε φυσικά πρόσωπα - το ψάξιμο είχε τελικά το ενδοαφέρον του)

Με εγκύκλιο του υπ. Οικονομίας δίνονται διευκρινίσεις για τις δηλώσεις ΕΤΑΚ των επιχειρήσεων
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=3845104
Τη δυνατότητα να διορθώσουν στοιχεία των ακινήτων, να αλλάξουν την φορολογητέα αξία κάποιου ακινήτου ακόμη και να προσθέσουν ακίνητο που «ξέχασαν» να δηλώσουν στην αρχική δήλωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έχουν τα νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Σε εφαρμογή των άρθρων 5-19 του ν. 3634/08 (ΦΕΚ 9Α/2008), σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες, αναφορικά με το θέμα, και παρακαλούμε για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους.
...
ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 12 του ν. 3634/08, με την οποία ορίζεται ότι κάθε νομικό πρόσωπο που έχει ακίνητο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση ενιαίου τέλους ακινήτων. Όμως, με την 1042151/396/0013/ ΠΟΛ 1075/10-4-08 εγκύκλιο, ορίστηκε ότι από το σύνολο των νομικών προσώπων, μόνο το Ελληνικό Δημόσιο, οι ΟΤΑ και οι γνωστές θρησκείες, δεν απαιτείται να αναγράφουν τα απαλλασσόμενα ακίνητά τους στη δήλωση Ε.Τ.ΑΚ. που ούτως ή άλλως υποχρεούνται να υποβάλλουν. Επομένως, αν κάποιο από τα προαναφερθέντα νομικά πρόσωπα έχει μόνο απαλλασσόμενα ακίνητα, υποχρεούται στην υποβολή μηδενικής δήλωσης, η οποία καταχωρείται στο οικείο βιβλίο μεταγραφής δηλώσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί».


update
«Ναι» στο δημοψήφισμα για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους λέει ο Αλέκος Αλαβάνος

Απορρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας
Απορρίφθηκε από τη Βουλή (με τις αρνητικές ψήφους της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ και με το ΚΚΕ να ψηφίζει «παρών») η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας.
ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως «αποσπασματική και πρόχειρη», αφού, όπως είπε:
-Δεν προτείνει την επανεξέταση του καθεστώτος των φοροαπαλλαγών της Εκκλησίας, αλλά την πλήρη απάλειψή του.
Η κυβέρνηση αυτή είναι η μόνη που προχώρησε στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας», είπε ο κ. Μπέζας και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία μέσω του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων καταβάλλει φόρους στις μεταβιβάσεις, όπως επίσης φορολογείται για όλες τις εμπορικές και επιχειρηματικές πράξεις, ενώ υπόκειται σε καθεστώς φορολόγησης 10% για τόκους καταθέσεων.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως οι απαλλαγές της Εκκλησίας, ορίζονται από το Σύνταγμα, αφορούν αμιγείς φιλανθρωπικές της δραστηριότητες και ισχύουν και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής, Γιάννης Δραγασάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Φ. Κουβέλης, τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατάργηση ορισμένων φορολογικών απαλλαγών της Εκκλησίας, που αφορούν όχι την άσκηση των λειτουργημάτων της Εκκλησίας, αλλά ευρύτερες δραστηριότητες και την επανεξέταση συνολικά του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την Εκκλησία και τα ιδρύματά της. Συγκεκριμένα πρότειναν:
-την επαναφορά της διάταξης που υποχρέωνε την Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 35% των ακαθάριστων εσόδων της, η οποία καταργήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
-την επαναφορά του φόρου 10% που επιβάρυνε τα μισθώματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών εμπορικού χαρακτήρα
-την κατάργηση των άρθρων 7 και 16 του νόμου του 2005 με τα οποία «διευρύνθηκαν οι φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας».
Ο κ. Δραγασάκης διαμαρτυρήθηκε για την κριτική που ασκήθηκε στην πρόταση περί προχειρότητας «επειδή παρέλειψε μια φοροαπαλλαγή του 1959» και επανέλαβε αίτημα να έρθει στη Βουλή κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: