Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Μειώσεις τιμών και γραμμάτια από τους κατασκευαστές ακινήτων

Μειώσεις τιμών σε περιοχές με μεγάλη προσφορά ακινήτων καταγράφονται πλέον στην κτηματαγορά, σε μια προσπάθεια των κατασκευαστών να αναζωπυρώσουν τη ζήτηση και να προσελκύσουν πελάτες. Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, η μεγαλύτερη προσφορά ακινήτων στην Αττική, όπως και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες λόγω της μείωσης των τιμών, εμφανίζονται στα ανατολικά και τα δυτικά προάστια όπου τα τελευταία χρόνια κτίστηκαν εκατοντάδες πολυκατοικίες, χωρίς ωστόσο η ζήτηση να επαληθεύσει τις προσδοκίες των κατασκευαστών. Σε Μαρκόπουλο, Κορωπί, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Παλλήνη, αλλά και σε Περιστέρι, Μενίδι, Αγίους Αναργύρους και Θρακομακεδόνες παρατηρείται η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα καινούργιων κατοικιών, οι τιμές των οποίων καταγράφουν πτώση 5%-10% από την αρχή του έτους και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως το 15%. Υπό την πίεση των 120.000 απούλητων σπιτιών, αρκετοί κατασκευαστές αρχίζουν να καταφεύγουν και στις άτοκες δόσεις, εφόσον πλέον οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα του δανεισμού και δεν χρηματοδοτούν παρά μόνο για μέρος της αξίας του ακινήτου, αντί για ολόκληρο το ποσό όπως παλαιότερα.
Αρκετές τεχνικές εταιρείες προσφέρονται να μεσολαβήσουν για την αποπληρωμή μέχρι και του 30% της τελικής αξίας μιας κατοικίας, μέσω της σύναψης ιδιωτικών συμφωνητικών, με συναλλαγματικές, όπως συνέβαινε τις δεκαετίες του '70 και του '80.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο κλάδος των κατασκευών εμφανίζει την πρότασή του ως ευκαιρία, η πρακτική αυτή ωστόσο των συναλλαγματικών με άτοκες δόσεις, έχει και μειονεκτήματα.
Το πρώτο που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος αγοραστής είναι ότι το διάστημα των άτοκων δόσεων δεν θα υπερβαίνει την πενταετία, γεγονός που σημαίνει ότι το ποσό που πρέπει να καταβάλεται ως δόση δεν παύει να είναι υψηλό.
Το δεύτερο αφορά τις άτοκες δόσεις για τις οποίες μιλούν οι κατασκευαστές. Κατά πόσον είναι άτοκες, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει. Και αυτό διότι ο κατασκευαστής έχει πάντοτε τη δυνατότητα να αυξήσει την τελική τιμή του ακινήτου, ενσωματώνοντας σε αυτή το κόστος της σχετικής «εξυπηρέτησης». Το γεγονός πάντως ότι το συνολικό ποσό των άτοκων δόσεων δεν θα υπερβαίνει το 30% της αξίας του σπιτιού, σημαίνει πως ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει εξασφαλίσει το υπόλοιπο 70%, είτε με τραπεζικό δανεισμό, είτε με ίδια κεφάλαια. Με τη σειρά του αυτό συνεπάγεται ότι το ακίνητο θα προσημειωθεί δύο φορές, μία από την τράπεζα και μία από τον κατασκευαστή, κάτι που σημαίνει και επιπλέον έξοδα για τον αγοραστή.
Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξει ο αγοραστής είναι το γεγονός ότι οι συναλλαγματικές δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα παραμείνουν στα χέρια του κατασκευαστή, διότι εκείνος μπορεί να τις μεταβιβάσει σε οποιονδήποτε προκειμένου να αποπληρώσει οφειλές του. Γι' αυτό και όταν κάποιος εκδίδει μια συναλλαγματική, πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει σε ποιον οφείλει να την αποπληρώσει, ώστε όταν λήξει η προθεσμία αποπληρωμής της να μπορεί να την εξοφλήσει, να την παραλάβει και να την ακυρώσει.
Επομένως, για να αποφύγει τυχόν σφράγισμα της συναλλαγματικής του (εφόσον δεν ειδοποιηθεί εγκαίρως από την τράπεζα που υπεδείχθη), πρέπει λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της να την αναζητήσει στο γραφείο του κατασκευαστή.
Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι για το ποσό της αγοράς μέσω συναλλαγματικής δεν δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή από τους τόκους, όπως ισχύει για ένα στεγαστικό δάνειο.
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό. Πόσο να αντέξουν πλέον;

geokalp είπε...

ο αγοραστές άντεξαν (να πληρώνουν παραπάνω) περισσότερο!
ας γυρίσει λίγο κι ο τροχός...