Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Εκτός τεκμηρίων οι ημιυπαίθριοι χώροι, πρόστιμο με βάση την τιμή ζώνης

Οι ημιυπαίθροι χώροι δεν θα δηλώνονται τελικά ως τεκμήριο διαβίωσσης, ενώ το πρόστιμο για τη ρύθμιση θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης και όχι την αντικειμενική αξία, όπως ξεκαθάρισε την Δευτέρα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός ερωτήθηκε για το θέμα των ημιυπαίθριων, καθώς τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε σύγχυση σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε η κυρία Μπιρμπίλη, οι χώροι αυτοί θα δηλώνονται με τον τρόπο που αυτό γίνεται μέχρι σήμερα, άρα δεν θα υπολογίζονται ως τεκμήριο και η επιπλέον επιφάνεια της κατοικίας δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα τεκμήρια.

Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του προστίμου για τη ρύθμιση, η υπουργός είπε ότι θα γίνει με βάση την τιμή ζώνης (σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό) και όχι τις αντικειμενικές αξίες, όπως φημολογείτο τις τελευταίες ημέρες.

Αν προσδιορισμός των προστίμων γινόταν με βάση τις αντικειμενικές αξίες, σημείωσε, θα δημιουργούνταν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις Πολεοδομίες.

Σε συνέντευξή της στα Νέα, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα, η κυρία Μπιρμπίλη είπε ότι όσοι πολίτες υπέβαλαν αίτηση για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά, θα πρέπει να υποβάλουν νέο αίτημα στο υπουργείο, αλλά δεν θα πληρώσουν εκ νέου το παράβολο των 250 ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τα δώματα, επανέλαβε ότι δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το χρονικό διάστημα από το οποίο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οι υπερβάσεις δόμησης.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: