Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

«Τακτοποίηση» για 40 χρόνια

Από 5% έως 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κυμαίνονται τα πρόστιμα για τη διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Oι νέες ρυθμίσεις μειώνουν έως και κατά 50% τα ποσά που πρέπει να πληρώσει η πλειονότητα των ιδιοκτητών κλειστών ημιυπαίθριων, αφού για παραβάσεις που αφορούν έως και 25 τετραγωνικά μέτρα ο συντελεστής του προστίμου είναι 5% επί της αντικειμενικής αξίας, αντί για 10% που προέβλεπε για όλους η ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά. Ταυτόχρονα, οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν χθες προβλέπουν ότι οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν δεν θα έχουν τον κίνδυνο της κατεδάφισης για 40 χρόνια. Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν αφορούν και τα κτίρια που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Από το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζουν ότι με τα νέα μέτρα δεν νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες. Ωστόσο, όσοι από τους ιδιοκτήτες δηλώσουν τους χώρους που έκλεισαν πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτοί οι χώροι θα προστεθούν στο σύνολο του εμβαδού του σπιτιού, οπότε και αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης. Η διευθέτηση θα αφορά τις σοφίτες και τα πατάρια, ενώ σε όσους ιδιοκτήτες δήλωσαν τους κλεισμένους χώρους με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά δεν θα επιστρέφονται χρήματα στην περίπτωση που πλήρωσαν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τα νέα μέτρα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4568660

Ταυτότητα
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νομοθετική ρύθμιση επανέρχεται η ευθύνη των μηχανικών που εμπλέκονται στην αυθαίρετη δόμηση και καθιερώνεται ως υποχρεωτική η «ταυτότητα του κτηρίου», η οποία θα φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σχέδια και ελέγχους για την λειτουργία ενός κτηρίου, καθώς και κινούμενο οπτικό ψηφιοποιημένο υλικό του κτηρίου, που θα αναγράφεται η ημερομηνία ελέγχου.

Χωρίς την έκδοση και τήρηση της «ταυτότητας» δεν θα επιτρέπεται η έκδοση οικοδομική άδειας κατασκευής ή η μεταβίβαση. Οι έλεγχοι θα γίνονται περιοδικά από Μηχανικούς και θα κοινοποιούνται στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία και στο ηλεκτρονικό Μητρώο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Για τα νέα κτήρια η ταυτότητα του κτηρίου θα ξεκινά πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής, από τους επιβλέποντες Μηχανικούς.

Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμα οι πολεοδομικοί και νομικοί όροι για την ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και το θέμα της διπλής ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Ενεργειακά πιστοποιητικά

Το «κλειδί» της επιτυχίας του μέτρου ακούει στο όνομα Σώμα Ενεργειακών Επιθεωρητών το οποίο θα διενεργεί ελέγχους. Αν δηλαδή κάποιος δεν σπεύσει να ενταχθεί στη ρύθμιση και στο μέλλον θελήσει να πουλήσει το ακίνητό του ή να το μεταβιβάσει σε συγγενείς του θα πρέπει να διαθέτει ενεργειακό πιστοποιητικό. Τότε οι επιθεωρητές θα ελέγχουν, θα πιστοποιούν και τις παρανομίες, οπότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει βαριά πρόστιμα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&pubid=26899148

Δεν υπάρχουν σχόλια: