Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους θα χάσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο όσοι ιδιοκτήτες δεν πληρώσουν τα πρόστιμα

Τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους θα χάσουν από τον ερχόμενο Οκτώβριο όσοι ιδιοκτήτες δεν πληρώσουν τα πρόστιμα για τη διευθέτηση των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων και άλλων χώρων.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλεται ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αρχίζει σαφάρι ελέγχων από την Πολεοδομία και το Σώμα των Επιθεωρητών, ενώ υπάρχουν σχέδια και για πιθανή σύσταση Σώματος Ελεγκτών Μηχανικών με ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να γίνουν πιο εντατικοί οι έλεγχοι.

«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν σε 30 ερωτήσεις που αφορούν τα νέα μέτρα για τη διευθέτηση τού προβλήματος με τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους. Ολα τα επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει από την προχθεσινή ανακοίνωση των νέων μέτρων θα διευκρινισθούν με την έκδοση προεδρικού διατάγματος.

1Πού κυμαίνονται τα πρόστιμα;

Από 5 έως 15% της τιμής ζώνης του ακινήτου. Ωστόσο, αν τελικά ο υπολογισμός θα γίνει με βάση την τιμή ζώνης ή την αντικειμενική αξία θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

2Εάν πληρωθούν τα πρόστιμα, το ακίνητο είναι «νόμιμο» ή «τακτοποιημένο»;

Τίποτα απ΄ όλα αυτά. Απλώς ο ιδιοκτήτης είναι πιο ασφαλής, αφού για 40 χρόνια απομακρύνεται ο κίνδυνος της κατεδάφισης. 3Γιατί 40 χρόνια;
Σύμφωνα με πολιτικούς μηχανικούς, τα 40 χρόνια είναι η τεχνική διάρκεια ενός κτιρίου. Από το ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι είναι αρκετά «εύλογος» χρόνος για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αλλά και για να γίνουν συμβάσεις μεταξύ κράτους και ιδιωτών. 4Και μετά;
Κανείς δεν ξέρει... 5Και αν δεν πληρωθούν τα πρόστιμα;

Τότε, οι παράνομα κλειστοί χώροι που δεν έχουν δηλωθεί θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Γι΄ αυτούς θα επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιμο διατήρησης 5%.

6Και πώς θα εντοπισθούν τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν;
Θα γίνονται έλεγχοι από μηχανικούς και ενεργειακούς επιθεωρητές. Το «κλειδί» είναι η ταυτότητα του κτιρίου που σε πρώτη φάση θα αφορά όλα τα νέα κτίρια (και θα αναφέρει όλα τα στοιχεία του κτίσματος). Το μέτρο για την εφαρμογή της ταυτότητας θα τεθεί σε ισχύ από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στόχος είναι μέσα σε 5 χρόνια να ενταχθούν και τα παλαιότερα κτίρια.

7Γιατί να πληρωθούν τα πρόστιμα;

Γιατί κτίριο χωρίς ταυτότητα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

8Μόνο γι΄ αυτόν τον λόγο;

Και για λόγους σεβασμού στο περιβάλλον. «Είναι μια πράσινη και έντιμη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο πολεοδομικό», επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης. «Είναι μια έντιμη λύση γιατί δεν επιχειρεί να κλείσει πονηρά το μάτι στους πολίτες και στην παρανομία. Δεν σπρώχνει το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

9Ποιους χώρους αφορούν τα νέα μέτρα;
Ολους τους χώρους που κλείστηκαν παράνομα και άλλαξαν χρήση, αλλά βρίσκονται μέσα σε νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου. Τέτοιοι χώροι είναι: σοφίτες, πατάρια, ημιυπαίθριοι, γκαράζ που μετατράπηκαν σε καταστήματα, υπόγεια που έγιναν δωμάτια και πιλοτές.

10Υπάγονται τα κλεισμένα μπαλκόνια;

Οχι, τα κλεισμένα μπαλκόνια δεν υπάγονται στη ρύθμιση 11Για τα ισόγεια και τα υπόγεια τι ισχύει;

Καταργείται η προηγούμενη ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με την οποία η οροφή δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 0,80 μέτρα από το έδαφος και επανέρχεται το ύψος του 1,50 μέτρου που ίσχυε και παλαιότερα.

12Πώς θα γίνει η είσπραξη του προστίμου;

Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, οπότε υπάρχει έκπτωση 10%, είτε σε 6 ισόποσες δόσεις μέσα σε διάστημα 18 μηνών. 13Και όσοι πλήρωσαν με τη ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά;

Θα συμψηφιστεί το ποσό. Αν όμως έχουν πληρώσει παραπάνω χρήματα δεν θα τους επιστραφούν. Το θέμα ωστόσο θα ξεκαθαρίσει με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

14Η διαδικασία της...
διευθέτησης πόσο θα διαρκέσει;

Οκτώ μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 15Πώς θα κατανέμονται πλέον οι ημιυπαίθριοι;
Με τη νέα ρύθμιση, οι ημιυπαίθριοι θα κατανέμονται ελεύθερα σε όλους τους ορόφους. Το βάθος τους θα πρέπει να είναι 1,80 μέτρα και το πλάτος 2,50 μέτρα.

16Πότε τα ισόγεια γκαράζ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης;

Οταν πρόκειται για κτίρια (όπως γραφεία, εργοστάσια) στα οποία δεν υπάρχει κατοικία. Στα κτίρια που υπάρχει κατοικία οι κλειστοί χώροι προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.

17Οι μεταβιβάσεις πώς θα γίνονται;
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα. Στα συμβόλαια θα αναγράφεται ο χώρος που έχει κλειστεί και θα φαίνεται ότι έχει πληρωθεί το πρόστιμο. 18Δηλαδή αυξάνεται το τεκμήριο διαβίωσης;
Τα κλεισμένα τετραγωνικά που θα δηλώνονται θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ αλλά δεν θα προσμετρώνται στα τεκμήρια αφού, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για υπαγωγή σε ένα αυτόνομο καθεστώς. 19Και ποιος θα ελέγχει τους μηχανικούς;

«Με ποινή στέρησης που μπορεί να φθάσει και τα 3 χρόνια ποιος μηχανικός θα ρισκάρει το πτυχίο του;» λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως επισημαίνουν, θα αρχίσουν εκτενείς έλεγχοι: δειγματοληπτικοί 10% από τις Πολεοδομίες και 4% κατά τη διάρκεια της κατασκευής από τις Πολεοδομίες και το Σώμα Ορκωτών Επιθεωρητών από το ΥΠΕΚΑ.

20Εάν χρειαστεί ένας ιδιοκτήτης τη βοήθεια πολιτικού μηχανικού πόσο πρέπει να πληρώσει;

Η ελάχιστη αμοιβή του πολιτικού μηχανικού είναι 220 ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται ρύθμιση που θα καθορίζει χαμηλότερο όριο.

21Κι αν με μηνύσει ο γείτονας;

Οσοι πληρώσουν δεν κινδυνεύουν από τους γείτονες. Αλλωστε, όπως λέει το μέλος του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νίκος Στασινόπουλος, «η πολεοδομική παράβαση από τη στιγμή που πληρωθεί το πρόστιμο δεν μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο».

22Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος για την Πολεοδομία;
Παράβολο 250 ευρώ για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους. Υπεύθυνη δήλωση, το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τη ΔΟΥ όπου καταθέτει τη φορολογική του δήλωση, τον αριθμό και την περιοχή έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Περιγραφή του χώρου, καθώς και την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του χώρου. Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από φωτογραφία του δηλωμένου χώρου και από τεχνική έκθεση του μηχανικού. Ωστόσο και εδώ η λίστα θα ξεκαθαρίσει με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

23Οι ρυθμίσεις μπορεί να αποτρέψουν το κλείσιμο νέων ημιυπαίθριων;

Οχι. «Μπορεί όμως σε μεγάλο βαθμό» ισχυρίζονται από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας κ. Νίκο Ζυγούρη «ένας ημιυπαίθριος διαστάσεων 1,8x2,5 μέτρων είναι δυνατόν να αυξήσει την επιφάνεια του σαλονιού ενός διαμερίσματος ή απλώς μετατοπίζοντας το σαλόνι προς τον ημιυπαίθριο να δημιουργηθεί ικανή επιφάνεια για ένα επιπλέον δωμάτιο».

24 Πόσα χρήματα αναμένεται να συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα;

Κανένας δεν ξέρει, αφού πουθενά δεν είναι καταγεγραμμένος ο επίσημος αριθμός των παρανομιών. Η 1η καταγραφή, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ύστερα από 5 χρόνια.

25Οσοι πληρώνουν τα πρόστιμα θα ηλεκτροδοτούνται;

Αμέσως με την καταβολή της πρώτης δόσης του προστίμου. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες που εφάρμοσαν όσα προβλέπονταν από τη ρύθμιση του τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

26Τι θα ισχύσει για τις οικοδομικές άδειες που κατατέθηκαν πριν από την εφαρμογή του Νόμου Σουφλιά και δεν πρόλαβαν να εκδοθούν μέχρι 21 Ιανουαρίου 2010;

Θα δοθεί παράταση για να εκδοθούν με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από τον Νόμο Σουφλιά. Ολες οι διευκρινίσεις- για το πόσο θα διαρκέσει η παράταση- θα προκύψουν από το νέο προεδρικό διάταγμα, αλλά και διευκρινιστικές εγκυκλίους.

27Και πού θα πηγαίνουν τα χρήματα από τα πρόστιμα;

Στη δημιουργίαενός Πράσινου Ταμείου.

28Και τι θα κάνει αυτό το Ταμείο;
Θα χρηματοδοτεί έργα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά και έργα όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου ενώ θα γίνονται και κατεδαφίσεις αυθαιρέτων που βρίσκονται σε καμένα δάση, παραλίες και υγροβιότοπους. Οπως λένε από το ΥΠΕΚΑ σε δήμους όπου υπάρχουν πολλά αυθαίρετα θα γίνονται και οι περισσότερες απαλλοτριώσεις.

29Τα εκτός σχεδίου περιλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις;

Ναι, με εξαίρεση όσα βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους και άλλους προστατευόμενους χώρους.

30Πού θα καταβάλλεται το πρόστιμο;

Απευθείας στο ΥΠΕΚΑ για να εξασφαλιστείότι τα χρήματα θα πηγαίνουν στο Πράσινο Ταμείο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4568832

Δεν υπάρχουν σχόλια: