Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Προς συναλλασσόμενους με ΑΤΜ

Συστάσεις προς τους κατόχους πιστωτικών καρτών αλλά και των καρτών ανάληψης απευθύνει το Γραφείο Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών ενόψει της αναχώρησης τους για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Ειδικότερα για τις κάρτες ο Τραπεζικός Μεσολαβητής συστήνει στους καταναλωτές να κρατούν την κάρτα τους σε ασφαλές μέρος και να ελέγχουν συχνά ότι δεν την έχουν χάσει.
Ο κάτοχος της κάρτας δεν πρέπει σε καμιά απολύτως περίπτωση να αποκαλύπτει το μυστικό προσωπικό αριθμό αναγνώρισης (PIN) αλλά ούτε και να επιλέγει PIN που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί εύκολα
.Επιπλέον ο κάτοχος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον αριθμό της κάρτας για συναλλαγές από απόσταση (τηλέφωνο, fax, διαδίκτυο) χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρος για την ασφάλειά τους.
Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας, ο κάτοχος θα πρέπει άμεσα να αναφέρει το περιστατικό στην τράπεζα από την οποία εκδόθηκε, προς αποτροπή παράνομης χρήσης. Ενδείκνυται η καταχώρηση του αριθμού τηλεφώνου της αρμόδιας για την ακύρωση Υπηρεσίας, σε σημείο ανά πάσα στιγμή προσιτό.
Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές σε Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) ο Μεσολαβητής προτρέπει τους κατόχους της κάρτας να αποστηθίσουν τον προσωπικό Αριθμό Αναγνώρισης (PIN) και μην τον σημειώνουν με οποιονδήποτε τρόπο σε μέσο που μπορεί να συνδυαστεί με την κάρτα.
Εκτός αυτού, συμβουλεύει να προσέχουν κατά τη διάρκεια της συναλλαγής και να βεβαιωθούν ότι ο επόμενος πελάτης βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί την πληκτρολόγηση του PIN.
Ο κάτοχος της κάρτας δεν πρέπει να αποκαλύπτει το PIN σε πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να αποσπάσουν αυτή την πληροφορία, προφασιζόμενα να βοηθήσουν, με τον ισχυρισμό ότι είναι υπάλληλοι τραπεζών ή άλλων φορέων ή αρχών. Οι τράπεζες δεν αναθέτουν σε υπαλλήλους τους ή τρίτους ποτέ τέτοια καθήκοντα.
Σε περίπτωση που η κάρτα παρακρατηθεί από ΑΤΜ, ο κάτοχος πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με την τράπεζα. Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερες συμβουλές από Μεσολαβητή Τραπεζών
http://www.bank-invest-omb.gr/odig-sust.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: