Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Αφορολόγητη η πρώτη κατοικία! (update)

Το άλλο με το Τοτό, το ξέρετε;

«Παράθυρο» για φόρο πρώτης κατοικίας σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας
Στον νόμο αναφέρεται ότι «για τους έγγαμους ως κύρια κατοικία θεωρείται η κατοικία η οποία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία στον υπόχρεο (σ.σ. στον σύζυγο) ή στη σύζυγό του».
Η διατύπωση αυτή ουσιαστικά εξαιρεί τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας. Όπως λένε αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η συγκεκριμένη διατύπωση χωρίς νομοθετική ή άλλου είδους διόρθωση αναγνωρίζει αφορολόγητο όριο μόνο στον έναν από τους δύο συζύγους και έτσι οδηγεί σε φορολόγηση της αξίας της κατοικίας που ανήκει στον άλλο σύζυγο.
Αν ένα έγγαμο ζευγάρι έχει στην κατοχή του κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ που ανήκει κατά 50% στο σύζυγο και κατά 50% στη σύζυγο, η φορολόγηση θα γίνει ως εξής: δεδομένου ότι φέτος το αφορολόγητο όριο για την κύρια κατοικία είναι 300.000 ευρώ (αντικειμενική αξία), ο σύζυγος που έχει στην κατοχή του το 50% του ακινήτου θα είναι αφορολόγητος για τα 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο μερίδιό του, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο ισόποσης αξίας της συζύγου θα φορολογηθεί.

Η εφημερίδα «Τα Νέα» επικοινώνησε με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επισήμως για το αν τελικά θα φορολογηθεί ή όχι η πρώτη κατοικία των νοικοκυριών στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας.
Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άφηναν το θέμα ανοιχτό. Παρότι υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει νομοθετικό κενό», δήλωναν ότι «τα ζητήματα του φόρου ακινήτων θα ρυθμιστούν με εγκύκλιο που θα ορίζει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου».


Κλασσική "πολιτική" συνταγή:
δίνεις με το στόμα, παίρνεις με το νόμο!!

update

ΥΠΟΙΚ: Διευκρινίσεις για απαλλαγή α΄ κατοικίας από ΕΤΑΚ
Εγκύκλιο που θα καθορίζει το μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών κατοικίας θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών. Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, το υπουργείο διευκρινίζει ότι ειδικά για το 2008 προβλέπεται η αφαίρεση ποσού μέχρι 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες.

Mάλλον κατάλαβαν το φάουλ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: