Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Στο στόχαστρο των ΔΟΥ οι ηλεκτρονικές δηλώσεις

ΜE ΤΕΣΣΕΡΑ βασικά κριτήρια θα «ξεσκονίσουν» οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά την τριετία 2004-2006.
Στόχος της εν λόγω κίνησης, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής («Ν» φ. 7.6.2008, σελ. 1), είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν αποκρυβεί εισοδήματα ή έχουν δηλωθεί δαπάνες ανύπαρκτες που μειώνουν το συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος.Όσον αφορά ειδικότερα στα κριτήρια που θα καθορίσει το υπουργείο με διευκρινιστική εγκύκλιο που θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, ως προς το ποιοι θα περάσουν από τις «εξετάσεις» των ΔΟΥ, αυτά αφορούν όσους στη συγκεκριμένη τριετία:
*Κατέβαλαν, με βάση το εκκαθαριστικό της Εφορίας, ποσό φόρου εισοδήματος χαμηλότερο του 40% του ποσού του φόρου εισοδήματος που θα πλήρωναν εάν δεν δήλωναν δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογούμενο εισόδημά τους ή μειώνουν τον αναλογούντα φόρο. *Εξοικονόμησαν, με βάση τις δαπάνες που δήλωσαν, ποσό φόρου το οποίο αν προστεθεί στο φόρο που αναλογεί στο εισόδημα δίδει άθροισμα ποσών μεγαλύτερο του 270% του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα.
*Είχαν πιστωτικό υπόλοιπο φόρου εισοδήματος ιδιαίτερα υψηλό, χωρίς σ' αυτό να υπολογίζονται οι μειώσεις φόρου που προέκυψαν από τις εκπιπτόμενες δαπάνες.

Στην περίπτωση που εντοπιστούν περιπτώσεις που απαιτούν τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων, θα κληθούν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά για τις εκπιπτόμενες δαπάνες, τα οποία όφειλαν να διαφυλάξουν, όπως αποδείξεις για αγορές καταναλωτικών αγαθών και δαπάνες λήψης υπηρεσιών που πραγματοποίησαν τα έτη 2003, 2004 και 2005.
Παράλληλα, θα υποχρεωθούν να προσκομίσουν στην Εφορία και τις αποδείξεις των ετών 2003, 2004 και 2005 για δαπάνες που αφορούν σε ενοίκια, ιατρικές εξετάσεις και επισκέψεις, τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα και ασφάλιστρα ζωής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω έλεγχοι, με βάση τις οδηγίες του οικονομικού επιτελείου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου αμέσως μετά να εκδοθούν τα σχετικά ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλούνται όσοι έχουν διαπιστωθεί ότι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις να πληρώσουν τα αναλογούντα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Πηγή Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: