Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Νόμιμοι οι ημιυπαίθριοι με το 8%-14% της αντικειμενικής

Μεταξύ 8% και 14% της αντικειμενικής αξίας θα κυμανθεί το κόστος για τη νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων και της αλλαγής χρήσης υπόγειων χώρων. Αυτό θα προβλέπει, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη που αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά το Πάσχα, πιθανόν και την Τετάρτη 7 Απριλίου. Ετσι, περισσότεροι από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κλειστούς ημιυπαίθριους θα κληθούν τους επόμενους μήνες να υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα ημιυπαίθριων χώρων είναι κλειστοί, επομένως παράνομοι.

Με απλά λόγια, το σχέδιο αναμένεται να προβλέπει ότι για έναν ημιυπαίθριο 10 τ.μ. με αντικειμενική αξία 1.500 ευρώ το κόστος θα κυμανθεί από 900 ευρώ έως 2.100 ευρώ, ανάλογα με το ποιο σενάριο τελικώς θα εφαρμοστεί.

Το «πράσινο» τέλος που θα επιβληθεί θα υπολογίζεται αφού πολλαπλασιαστούν τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου επί της αντικειμενικής αξίας της περιοχής. Το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το ποσοστό που τελικά θα προκριθεί και θα κυμαίνεται από 8% έως 14%.

Εντός οικοδομής
Η νομιμοποίηση θα αφορά όλους τους ημιυπαίθριους που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος της οικοδομής. Θα εξαιρούνται φυσικά όλα τα αυθαίρετα κτίσματα. Στη ρύθμιση θα συμπεριληφθούν και οι αλλαγές χρήσης σε υπόγειους χώρους, ενδεχομένως και οι επεκτάσεις των οικοδομικών αδειών που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του κτηρίου. Εκτός απροόπτου δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για κλειστούς χώρους που έχουν μετατραπεί σε καταστήματα κ.λπ. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν το εφάπαξ πρόστιμο και η ιδιοκτησία τους θα εξαιρείται από την κατεδάφιση (και φυσικά από τα πρόστιμα διατήρησης) και θα μπορούν να μεταβιβαστούν.

Ο ημιυπαίθριος θα προσμετράται και τυπικά πλέον στην έκδοση δανείων, καθώς και στο ΕΤΑΚ και στις εισφορές σε ΔΕΗ και δημοτικά τέλη. Στο λογιστικό σκέλος το σχέδιο είναι πάνω - κάτω ίδιο με τη ρύθμιση Σουφλιά, όπου οι ιδιοκτήτες είχαν κληθεί να πληρώσουν το 10% της αντικειμενικής αξίας. Τότε η πρόβλεψη έκανε λόγο για είσπραξη εσόδων που μπορεί και να ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ, σίγουρα, ωστόσο, πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η αλλαγή με το νέο σχέδιο έγκειται στην κατάληξη των χρημάτων.

Το ταμείο
Στη ρύθμιση Μπιρμπίλη τα χρήματα θα προβλέπεται ότι θα καταλήγουν στο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα χρηματοδοτήσει κατεδαφίσεις και έργα πρασίνου στη βάση της λογικής «όσα μέτρα κλείστηκαν τόσα πρέπει να ανοίξουν».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ημιυπαιθρίου 10 τ.μ. για παράδειγμα στο Χαλάνδρι θα πληρώσει και με τα χρήματα αυτά το Δημόσιο θα επιχειρήσει να ελευθερώσει 10 τ.μ. δημοσίου-κοινόχρηστου χώρου στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου, έτσι ώστε να μην αυξηθεί με τη νομιμοποίηση του ημιυπαίθριου ο συντελεστής δόμησης της περιοχής.

Tι ισχύει για τους ημιυπαίθριους

  • Σε 1,5 εκατ. υπολογίζονται τα κτίρια που διαθέτουν κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους.
  • Πάνω από 10 εκατ. τ.μ. υπολογίζεται η επιφάνεια των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.
  • Σχεδόν 9 στα 10 διαμερίσματα έχουν ημιυπαίθριο κλειστό.
  • Πάνω από 2 δισ. ευρώ είναι ο στόχος της κυβέρνησης να εισπράξει από τη ρύθμιση.
  • H τακτοποίηση μπορεί να γίνει με πληρωμή του 10% της αντικειμενικής αξίας του χώρου.
  • Mε την αίτηση κατα­βάλλεται προκαταβολή 250 ευρώ (350 για υπέργειους χώρους και αποθήκες) η οποία αφαιρείται από το τελικό ποσό.
  • 10% έκπτωση θα έχει όποιος καταβάλλει όλο το ποσό μαζί, αλλιώς μπορεί σε τρεις ισόποσες δόσεις.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=26763166

__________________

Δεν πιάνω ακριβώς τον υπολογισμό: 10% επί της συνολικής αντικειμενικής ανά τετραγωνικό μέτρο καταλαβαίνω, οπότε στο παράδειγμα που έχω κοκκινήσει βγάζω €9,000-21,000 και όχι το 10% αυτών.
Μπορεί να το καταλαβαίνω και λάθος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: