Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Πιέσεις σε κατασκευαστές για μείωση τιμών λόγω ΦΠΑ

Από το 2011 οι επί 5ετία απούλητες κατοικίες υπόκεινται σε ΦΠΑ αυτοπαράδοσης

Ατεγκτοι παραμένουν οι κατασκευαστές όσον αφορά την πραγματοποίηση σοβαρών μειώσεων στις τιμές πώλησης των κατοικιών, αν και υπάρχουν περιπτώσεις, όπου επιδεικνύουν μεγαλύτερη διαλλακτικότητα στην τελική διαπραγμάτευση με ενδιαφερόμενους αγοραστές, της τάξεως του 5% - 10%, κάτι που εξαρτάται από το απόθεμα κατοικιών και τη ζήτηση της εκάστοτε περιοχής.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, έρευνα του τμήματος έρευνας και ανάλυσης αγοράς της διεύθυνσης συμβουλευτικών υπηρεσιών της Eurobank Property Services.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2009-Φεβρουαρίου 2010 και αποκαλύπτει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αδιάλλακτη στάση που εξακολουθούν να τηρούν στην πλειοψηφία τους οι κατασκευαστές κατοικιών, σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπως το Μαρούσι, τα Μελίσσια, η Λυκόβρυση και το Χαλάνδρι. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η Eurobank, «οι ζητούμενες τιμές παραμένουν σταθερές, ακόμα και σε περιοχές με μεγάλο απόθεμα νεόδμητων και οι τιμοκατάλογοι δεν αναπροσαρμόζονται όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν. Η πλειονότητα των κατασκευαστών, παρά τις πιέσεις, δεν υποχωρεί θεαματικά κατά τις διαπραγματεύσεις».

Ενας από τους λόγους της στάσης αυτής είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν είναι εκτεθειμένες σε πιεστικές δανειακές υποχρεώσεις ώστε να επιδιώκουν την άμεση πώληση των κατοικιών. Ταυτόχρονα, δεν σχεδιάζουν νέες αναπτύξεις, ενώ επιβραδύνουν και την εξέλιξη τυχόν υφιστάμενων οικοδομών, ώστε να περιορίσουν κι άλλο τις ταμειακές τους ανάγκες και να μην υποχρεωθούν έτσι να προχωρήσουν σε σοβαρές εκπτώσεις.

Ωστόσο, η πλήρης αδιαφορία της αγοράς για τον νόμο περί προσφοράς και ζήτησης, έχει και τις συνέπειές της, μιας και υπό το φάσμα της ιδιαίτερα αρνητικής συγκυρίας για την οικονομία και την εργασιακή ανασφάλεια που διέπει όλο και περισσότερα νοικοκυριά, η ζήτηση κατοικιών αναμένεται να περιοριστεί ακόμα περισσότερο φέτος. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα απορροφηθεί το σημερινό απόθεμα απούλητων κατοικιών, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 150.000 ανά την επικράτεια.

Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα (όπως έχει αποδειχθεί τον τελευταίο χρόνο) για τους κατασκευαστές, αν δεν ελλόχευε ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν βαρύτατους φόρους στα τέλη του έτους. Συγκεκριμένα, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, οι απούλητες κατοικίες, των οποίων οι άδειες οικοδομής συμπληρώνουν πέντε χρόνια ισχύος (από 1/1/2006), υπόκεινται σε ΦΠΑ αυτοπαράδοσης, που καταβάλλεται από τον κατασκευαστή και υπολογίζεται επί του κόστους κατασκευής του ακινήτου. Αυτό, γιατί ο νομοθέτης θεωρεί ότι με το πέρας πενταετίας από την έκδοση της άδειας, συντελέστηκε η πρώτη χρησιμοποίηση του ακινήτου.

Εν ολίγοις, όσες κατοικίες των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από τις αρχές του 2006 και μετά δεν πωληθούν έως τα τέλη του 2010 (και αυτές είναι αρκετές χιλιάδες), θα υπόκειται σε ΦΠΑ αυτοπαράδοσης από το νέο έτος. Γι’ αυτό, οι κατασκευαστές έχουν ζητήσει, είτε να παραταθεί το διάστημα της πενταετίας και να μετατραπεί σε 10ετία ή να υπολογίζεται από την αποπεράτωση και ηλεκτροδότηση των κτιρίων και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας.

Αν λοιπόν τους επόμενους μήνες, δεν διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα οι συνθήκες στην αγορά, είναι λίαν πιθανό οι κατασκευαστές να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν την τακτική συντήρησης των τιμών. Σύμφωνα με την έρευνα της Eurobank Property Services, η οποία καταγράφει και την πορεία των τιμών στα βόρεια προάστια (αλλά και στο κέντρο της πόλης), οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αφενός μεν ασκούν πιέσεις για μείωση των ζητούμενων τιμών, αφετέρου αν δεν κατορθώσουν να εξασφαλίσουν το σχετικό τίμημα, τηρούν στάση αναμονής και μεταθέτουν τα όποια σχέδιά τους για αγορά κατοικίας. Μάλιστα, διαπιστώνεται και κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μιας και η πλειονότητα των υποψηφίων κινείται με ίδια κεφάλαια και εξαρτάται λιγότερο από τραπεζική χρηματοδότηση, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

O περιορισμός αυτός στα διαθέσιμα κεφάλαια, έχει στρέψει το κοινό σε κατοικίες μικρότερης επιφάνειας και παλιότερης κατασκευής ενώ μεγαλύτερη ζήτηση παρουσιάζουν ακίνητα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο και σε σταθμούς Μετρό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_13/03/2010_393881

Δεν υπάρχουν σχόλια: