Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Φορολογικό χτύπημα στην αγορά ακινήτων

Πλήγμα στην οικοδομή και στην αγορά ακινήτων αποτελεί η επιβολή «πόθεν έσχες» και στο τίμημα για την αγορά πρώτης κατοικίας, που επιβάλλεται με το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η διάταξη που καταργεί την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από το πόθεν έσχες είναι η περίπτωση Β' της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του νομοσχεδίου.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική», με δεδομένο ότι περισσότερες από το 50% των κατοικιών που μεταβιβάζονται είναι χαρακτηρισμένες ως «πρώτη κατοικία», με όλες τις απαλλαγές που συνεπάγεται, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες στην αγορά, η οποία ήδη βρίσκεται σε λήθαργο από τα μέσα του 2006.

Όπως εξηγεί η «Ναυτεμπορική», μέχρι τώρα, το ποσό που καταβάλλεται για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν υπόκειται σε «πόθεν έσχες» και η εφορία δεν ζητεί από τον φορολογούμενο να αποκαλύψει την προέλευση των χρημάτων του, με στόχο να διευκολυνθεί στην απόκτηση κατοικίας. Η απαλλαγή παρεχόταν για ακίνητα μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα, ενώ, αν η πρώτη κατοικία ήταν μεγαλύτερου εμβαδού, το τεκμήριο αφορούσε στα τ.μ. πάνω από τα πρώτα 120 τ.μ.

Με τις νέες διατάξεις, ο αποκτών 1η κατοικία θα καλείται να αποδείξει ότι το ποσό που διαθέτει μετρητοίς για την αγορά ή ανέγερση 1ης κατοικίας δικαιολογείται από τα εισοδήματα των προηγουμένων ετών ή, αν πρόκειται για στεγαστικό δάνειο, θα καλείται να δικαιολογεί κάθε χρόνο ολόκληρες τις τοκοχρεολυτικές δόσεις (ποσό δανείου και τόκοι).

Μέχρι τώρα, για κατοικία έως 120 τ.μ. τεκμήριο αποτελούν μόνο οι τόκοι του στεγαστικού δανείου. Προκειμένου για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείου για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας εμβαδού μεγαλύτερου των 120 τ.μ., τεκμήριο αποτελεί το άθροισμα ολόκληρου του ποσού των τόκων και του τμήματος του χρεολυσίου που αναλογεί επιμεριστικά στο πέραν των 120 τ.μ. εμβαδόν της κατοικίας.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1794693

Δεν υπάρχουν σχόλια: