Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Επιβάρυνση €12 σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ

Επιπλέον 12 ευρώ σε κάθε λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν τα περίπου 6.000.000 νοικοκυριά της χώρας για ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, που ήδη ισχύει από χθες, θα επιφέρει αύξηση της τάξεως των 0,065 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά και της τάξεως των 0,035 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις επιχειρήσεις. Η επιβάρυνση ανά τετραμηνιαίο λογαριασμό για μια μέση οικογενειακή κατανάλωση της τάξεως των 1.770 κιλοβατωρών είναι 9,7 ευρώ. Αυτή η κατανάλωση παραπέμπει σε κόστος περί τα 200-220 ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρισμού ανά τετράμηνο, οπότε προκύπτει αύξηση περίπου 5% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δηλαδή περίπου 11 ευρώ ανά λογαριασμό.

Πρόσθετη επιβάρυνση 1 ευρώ, μαζί με τις στρογγυλοποιήσεις, προκύπτει από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται στο ρεύμα από 9% σε 10%, αρχής γενομένης, όπως και με τον ειδικό φόρο καυσίμων, από χθες.

Συνολικά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο θα εισπράξει εφέτος περί τα 250 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ενέργεια, δηλαδή περίπου 5,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επειδή όμως η αύξηση δεν ισχύει σε 12μηνη βάση για εφέτος και επειδή η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζει πτωτική τάση πρώτη φορά από τον πόλεμο και μετά, υπολογίζεται ότι τα έσοδα από την πηγή αυτή θα είναι σχετικά χαμηλότερα - περίπου 200 εκατ. ευρώ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=318537&dt=05/03/2010

4 σχόλια:

ange-ta είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ange-ta είπε...

σπαστικά και αποσπασματικά μέτρα.

Αν δεν φύγει ο ΓΑΠ και ο Παπακων/ου

τελειώσαμε!

geokalp είπε...

νομίζω ότι έχουμε τελειώσει είτε μείνουν είτε φύγουν
για την ακρίβεια μας έχουν τελειώσει εδώ και χρόνια απλά τώρα τελειώσε και το "να τη κουτσοβγάλουμε"

geokalp είπε...

νομίζω ότι έχουμε τελειώσει είτε μείνουν είτε φύγουν
για την ακρίβεια μας έχουν τελειώσει εδώ και χρόνια απλά τώρα τελειώσε και το "να τη κουτσοβγάλουμε"