Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Και οι καταθέσεις θα μετρούν για το τεκμαρτό εισόδημα

Με αλγόριθμο θα υπολογίζεται από το 2012 το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Ποιά θα είναι τα συστατικά του αλγορίθμου; ΄Ολα τα περιουσιακά τους στοιχεία, περιλαμβανομένων των καταθέσεων και των μετοχών τους.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει από την κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου εξετάζονται τρόποι για να αντιμετωπισθεί πιο δραστικά η φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών. Η κατεύθυνση που έχουν πάρει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συντάσσουν τις σχετικές διατάξεις είναι η δημιουργία ενός συστήματος τεκμαρτoύ προσδιορισμού του εισοδήματος για το οποίο θα φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας βάσει των περιουσιακών του στοιχείων. Η διαφορά με το υφιστάμενο σύστημα των τεκμηρίων είναι ότι πλέον θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου, όπως είναι οι καταθέσεις του.

Βάση για τον υπολογισμό του αλγοριθμικού εισοδήματος θα είναι μια ειδική δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, το έντυπο Ε10, προς επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του Κεφαλαίου της 16ης Ιουλίου. Στο έντυπο αυτό θα δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, πλην των ακινήτων τους που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Έτσι, στη φόρμα αυτή θα δηλωθούν όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, όπως οι καταθέσεις τους εντός και εκτός Ελλάδος, οι μετοχές τους, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Με βάση αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα προκύπτει ένα «αλγοριθμικό» εισόδημα και ο φορολογούμενος θα φορολογείται γι΄ αυτό, εφόσον όμως δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα. Παράλληλα, εφόσον δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από αυτό, θα ελέγχεται κατά προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με χρήση των διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών.


http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=1281427

________________________________


Για όποιον νομίζει ότι κάτι τέτοιο θα του δημιουργήσει πρόβλημα, η λύση είναι πάρα πολύ απλή: απλά στις 31/12 ρευστοποιείς ή αποσύρεις καταθέσεις και επαναγοράζεις στις 2/1/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: