Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Με βιβλία η φορολογία των επαγγελματιών

Αλλάζουν όλα στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών. Επειτα από δεκαετίες τεκμαρτού υπολογισμού των εισοδημάτων κατ΄ επέκταση των φόρων για χιλιάδες επαγγελματίες (μηχανικούς, ιδιοκτήτες ταξί, φορτηγών, βυτιοφόρων, πωλητές λαϊκών αγορών, περιπτερούχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων κτλ.) αλλάζει το τοπίο και όλοι θα πληρώνουν φόρο με βάση τα βιβλία που θα υποχρεωθούν να τηρούν.

Το ίδιο θα συμβεί και με τους ελέγχους. Επειτα από πέντε χρόνια «φορολογικής ασυλίας» που απόλαυσαν 400.000 και πλέον επιτηδευματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κλείνοντας κάθε χρόνο τα βιβλία τους με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να καταργήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία η οποία οδήγησε σε σημαντικές απώλειες εσόδων.

Και εδώ θα εφαρμόσει νέο σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος αποκλειστικά με τα βιβλία ενώ κατά τον έλεγχο θα λαμβάνει υπ΄ όψιν και την περιουσιακή κατάσταση των επαγγελματιών που θα πιαστούν στο «δίχτυ» των ελέγχων.

Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή νέου σύγχρονου συστήματος φορολογίας (στα πρότυπα των χωρών της ευρωζώνης), το οποίο δεν θα αφήνει στο φορολογικό απυρόβλητο κανέναν και κυρίως εκείνους που σήμερα δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο, παρ΄ ότι διατηρούν πολυτελέστατα γραφεία και καταστήματα.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=313435&dt=04/02/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: