Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ακίνητα: Προς νέα πτώση των τιμών το 2010

Σε μεγαλύτερη μείωση των τιμών στις οποίες προσφέρουν τα προς πώληση νεόδμητα ακίνητά τους είναι πιθανόν να υποχρεωθούν οι κατασκευαστές μέσα στο 2010, καθώς η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν αφήνει περιθώρια για ανάκαμψη της κτηματαγοράς και για αύξηση της ζήτησης και των συναλλαγών τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, ενέργειες όπως η φημολογούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, δεν θα μπορέσουν να αναστρέψουν τη σημερινή κατάσταση αν ταυτόχρονα δεν συνοδευτούν από κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους των ίδιων των κατασκευαστών.

Οι ίδιοι τονίζουν: "Παρά την κρίση, οι εργολάβοι τον τελευταίο χρόνο δεν μείωσαν τις τιμές περισσότερο από 5% κατά μέσο όρο, εκτιμώντας ότι στα τέλη του 2009 η κατάσταση θα είχε εξομαλυνθεί. Όμως έκαναν λάθος αφού η χώρα όχι μόνο δεν έχει βγει από την κρίση, αλλά ουσιαστικά μόλις μπήκε σε ύφεση".

...

"Σίγουρα οι τιμές δεν πρόκειται να αυξηθούν μέχρι το 2012, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθούν κιόλας", τονίζουν και συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να μη διστάσουν να προβούν στην αγορά του ακινήτου που έχουν εντοπίσει αν έπειτα από διαπραγμάτευση εξασφαλίσουν "έκπτωση" κοντά στο 20% επί της αρχικά ζητούμενης τιμής.

Σύμφωνα με τους παράγοντες αυτούς, ακόμη και στον νέο γύρο μειώσεων στους οποίους ίσως αναγκαστούν να προβούν μέσα στο 2010 οι κατασκευαστές τα ποσοστά της πτώσης των τιμών δεν θα είναι μεγαλύτερα του 5% - 10% από τα σημερινά επίπεδα.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/556139/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: