Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Συντελεστής 15% στους ημιυπαίθριους

Μόνο κατά το ήμισυ αναστέλλει τελικά τη ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι νέες οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται με βάση τα όσα όρισε τον Ιούλιο η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή με μειωμένο το ποσοστό των ημιυπαίθριων στον συντελεστή δόμησης και τα υπέργεια γκαράζ να συνυπολογίζονται στη δομήσιμη επιφάνεια. Αντίθετα αναστέλλεται για έξι μήνες η ισχύς της ρύθμισης για την «τακτοποίηση», όπως είχε εξαγγελθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στο ΦΕΚ Α 218 με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 2009 που δημοσιεύτηκε χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναστέλλει την ισχύ της ρύθμισης Σουφλιά μόνο ως προς το σκέλος της «τακτοποίησης» ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης, καθώς στις 22 Οκτωβρίου, η υπουργός κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα αποσύρει ολόκληρη τη ρύθμιση, καθώς (όπως είχε δηλώσει) «ύστερα από μερικά χρόνια έπρεπε να έρθουμε και πάλι να “τακτοποιήσουμε” τους ημιυπαίθριους που κλείστηκαν με βάση τη ρύθμιση Σουφλιά».

Μετά τη χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου συνεχίζεται κανονικά η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών με βάση τα όσα είχε προβλέψει η ρύθμιση Σουφλιά. Για τα νέα κτίρια, οι ημιυπαίθριοι μειώνονται στο 15% (από 20%) του συντελεστή και ισοκατανέμονται υποχρεωτικά σε όλους τους ορόφους.

Επίσης έχουν μέγιστο βάθος 1,8 μέτρα και μέγιστο πλάτος 2,5 μέτρα, ώστε να μη γίνεται να μετατραπούν σε επιπλέον δωμάτιο (εξαιρούνται οι τουριστικές εγκαταστάσεις).

Αντίστοιχα οι υπόγειοι χώροι στις οικοδομές εντός σχεδίου θα έχουν οροφή που δεν θα ξεπερνά τα 0,8 μέτρα από το επίπεδο του εδάφους (αντί 1,5 μ. σήμερα). Τέλος, οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης προσμετρούνται στον συντελεστή δόμησης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_05/11/2009_335979

Δεν υπάρχουν σχόλια: