Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Με το... σταγονόμετρο οι πωλήσεις νεόδμητων

Σταθερή προτίμηση σε μεταχειρισμένα δείχνει έρευνα της Eurobank Properties

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται και κατά το τρέχον έτος οι αγοραπωλησίες κατοικιών στην Αττική και ως εκ τούτου το απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποίησε η Eurobank EFG Property Services. Ταυτόχρονα, οι ζητούμενες τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, με τις μειώσεις να είναι περισσότερο εμφανείς στις πιο ακριβές περιοχές.
Συγκεκριμένα, για την Ανατολική Αττική προέκυψε ότι περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο απόθεμα νεόδμητων κατοικιών είναι το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα, η Ραφήνα, το Λαύριο και ο Γέρακας, οι οποίες αναπτύχθηκαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να υφίστανται σημαντικές διορθώσεις των τιμών τους. Βασικός παράγοντας, ο οποίος καθορίζει την αξία των ακινήτων στην Ανατολική Αττική, είναι η προσφερόμενη θέα στη θάλασσα και η εγγύτητα σε αυτή. Τα υψηλότερα επίπεδα ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών εμφανίζονται στις παραθαλάσσιες περιοχές της Σαρωνίδας, της Ραφήνας και του Πόρτο Ράφτη και κυμαίνονται από 2.500 έως 3.600 ευρώ/τ. μ. Στις μεσαίες περιοχές της Ανατολικής Αττικής όπως είναι η Παλλήνη, ο Γέρακας, η Νέα Μάκρη, τα Γλυκά Νερά και η Παιανία οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών κυμαίνονται από 2.200 έως 2.800 ευρώ/τ. μ. Στις οικονομικότερες περιοχές, με ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών από 800 έως 2.300 ευρώ/τ. μ. συγκαταλέγονται τα Σπάτα, το Λαύριο, το Μαρκόπουλο, το Κορωπί και η Αρτέμιδα.
Οι περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αττικής διαθέτουν στην πλειονότητά τους περιορισμένο απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων. Οι ζητούμενες τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων σημείωσαν συγκρατημένη υποχώρηση, ενώ το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών επικεντρώθηκε κυρίως στις παλαιές οικονομικότερες κατοικίες. Στις ακριβότερες περιοχές περιλαμβάνονται το Χαϊδάρι, το Γαλάτσι, η Αλσούπολη, η Καλογρέζα και τα Πευκάκια της Νέας Ιωνίας όπου οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.300 και 2.800 ευρώ/τ. μ. Ακριβότερη περιοχή αποτελεί το Δάσος Χαϊδαρίου. Στις μεσαίες περιοχές όπως είναι το Ιλιον, το Περιστέρι, το Αιγάλεω, η Νέα Φιλαδέλφεια, η Νέα Χαλκηδόνα, η Πετρούπολη, η Μεταμόρφωση και η Νέα Ιωνία, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.100 και 2.600 ευρώ/τ. μ. Στις οικονομικές περιοχές των δυτικών προαστίων στις οποίες συγκαταλέγονται οι Αχαρνές, το Καματερό, η Αγία Βαρβάρα και οι Αγιοι Ανάργυροι, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 1.800 και 2.200 ευρώ/τ. μ.
Στα νότια προάστια της Αττικής το αγοραστικό ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε παλαιές και οικονομικότερες κατοικίες. Οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις των ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών σε σχέση με το 2009 σημειώθηκαν στο Παλαιό Φάληρο, στο Καλαμάκι και στη Βάρκιζα. Στις πολύ ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων, στις οποίες συγκαταλέγονται η Γλυφάδα, η Βούλα, η Βάρκιζα, το Κάτω Ελληνικό και ο λόφος Πανί του Δήμου Αλίμου, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 3.500 και 5.000 ευρώ/τ. μ. ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα επίπεδα ζητούμενων τιμών είναι μεγαλύτερα.
Στις ακριβές περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως είναι το κεντρικό Παλαιό Φάληρο, το Καλαμάκι και τα ακριβά σημεία της Νέας Σμύρνης, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 4.000 ευρώ/τ. μ. Στις μεσαίες περιοχές των νοτίων προαστίων, στις οποίες περιλαμβάνονται το Ανω Καλαμάκι, το Ανω Ελληνικό (Σούρμενα), η Ανω Γλυφάδα (Τερψιθέα) και η Αργυρούπολη, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται μεταξύ 2.700 και 3.300 ευρώ/τ. μ. Στις οικονομικές περιοχές όπως είναι η Καλλιθέα, ο Αγιος Δημήτριος και η Ανω Νέα Σμύρνη, τα επίπεδα ζητούμενων τιμών νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.400 έως 3.000 ευρώ/τ. μ.
Τέλος, ο Πειραιάς και τα νοτιοδυτικά προάστια του δήμου χαρακτηρίζονται από υποχώρηση των ζητούμενων τιμών νεόδμητων κατοικιών με τα υψηλότερα επίπεδα υποχώρησης να σημειώνονται στα Καμίνια και στο Νέο Φάληρο. Το μεγαλύτερο απόθεμα νεόδμητων κατοικιών εντοπίζεται στο Κερατσίνι, τη Νίκαια, το Πέραμα, την Αγία Σοφία, τα Καμίνια και το Νέο Φάληρο.
Στις μεσαίες περιοχές του Πειραιά, στις οποίες συγκαταλέγονται η Καλλίπολη, το Χατζηκυριάκειο και η Φρεαττύδα, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 2.500 έως 2.900 ευρώ/τ. μ., ενώ στις οικονομικές περιοχές όπως είναι τα Καμίνια, η Αγία Σοφία, τα Μανιάτικα και τα Ταμπούρια, οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων διαμερισμάτων κυμαίνονται από 1.700 έως 2.100 ευρώ/τ. μ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_21/05/2011_442854

Δεν υπάρχουν σχόλια: