Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Απρόθυμες οι τράπεζες για ρύθμιση χρεών

Μόλις επτά αιτήματα για ρύθμιση χρεών φυσικών προσώπων με εξωδικαστικό συμβιβασμό σε σύνολο 2.646 που έχει υποβάλει η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτά από τις τράπεζες. Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες από τον νόμο προσλήψεις στα ειρηνοδικεία, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν τη διαδικασία ρύθμισης χρεών σε περίπτωση αποτυχίας των εξωδικαστικών συμβιβασμών, μεταφράζεται σε μπαράζ πλειστηριασμών ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2011.
Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο επεσήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, καλώντας την πολιτεία να αναστείλει τους πλειστηριασμούς για ολόκληρο το 2011. Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή των πλειστηριασμών για κύρια κατοικία ισχύει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2011, ενώ για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα και για χρέη έως 200.000 ευρώ ισχύει μέχρι αύριο. Οπως η ίδια ανέφερε ήδη έχουν προγραμματισθεί πλειστηριασμοί για τις 5 Ιανουαρίου 2011. Το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αφήνουν πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναστολής των πλειστηριασμών, αν όχι για όλο το 2011, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ στην οργάνωση έχουν κάνει αίτηση 2.378 καταναλωτές προκειμένου αυτή να τους εκπροσωπήσει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Κάθε ημέρα δεχόμαστε περί τις 300 κλήσεις και ανοίγουμε γύρω στους 30 φακέλους», τόνισε η κ. Καλαποθαράκου. Από την ΕΚΠΟΙΖΩ έχουν αποσταλεί 2.646 αιτήσεις που αφορούν τις οφειλές 682 καταναλωτών και από τις τράπεζες έχουν αποσταλεί απαντήσεις μόνο σε 430 αιτήσεις (δηλαδή στο 16%). Ωστόσο, αποδεκτά έχουν γίνει μόλις 7 αιτήματα, δηλαδή το 0,26%, εκ των οποίων τα 4 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 2 από τη CETELEM και ένα από την Ελληνική Τράπεζα. Τρεις τράπεζες (Εθνική, Alpha και Κύπρου) δεν έχουν απαντήσει -είτε θετικά είτε αρνητικά- σε καμία από τις 564 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την ΕΚΠΟΙΖΩ. Η Τράπεζα Πειραιώς, η Αγροτική Τράπεζα και η Γενική έχουν απαντήσει μόλις στο 3% των αιτημάτων. Ακόμη, πάντως, και οι τράπεζες που απαντούν, συχνά αντί πρότασης ρύθμισης χρεών αποστέλλουν στους οφειλέτες, καταγγελίες των συμβάσεων ή διαταγές πληρωμών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_30/12/2010_427143

Δεν υπάρχουν σχόλια: