Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Αυξήσεις τιμών στα ηλεκτρονικά φέρνει το ισχυρό γιεν

Μια καλή συμβουλή για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα μπορούσε να ήταν να κάνουν τις αγορές τους σε ψηφιακές-ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη φετινή περίοδο των Χριστουγέννων και των εκπτώσεων, καθώς οι Ιάπωνες κατασκευαστές ετοιμάζονται για αυξήσεις με την έλευση του νέου έτους.

Μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Sony και η Canon πασχίζουν να διατηρήσουν τα έσοδά τους από εξαγωγές που κάνουν στην Ευρώπη, εξαιτίας της πτώσης του ευρώ κατά 25% έναντι του γιεν το 2008, αλλά και της ακόμη μεγαλύτερης ανόδου του γιεν έναντι άλλων νομισμάτων, όπως της λίρας Αγγλίας.

Η Sony προσανατολίζεται σε αυξήσεις των τιμών ορισμένων προϊόντων της από τν Ιανουάριο κιόλας, ενώ η Canon Europe θα αυξήσει τις τιμές τόσο στα καταναλωτικά της προϊόντα - κάμερες, εκτυπωτές - όσο και για τον εξοπλισμό γραφείου.

Την άνοδο των τιμών της μελετάει επίσης και η Sanyo Electric.

Όλες οι εταιρείες αναφέρουν ότι οι τιμές τους είναι καθορισμένες με βάση τον ανταγωνισμό, αλλά δεν επιθυμούν να χάσουν την πελατεία τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα ποικίλουν ανά χώρα και προϊόντα.

Η Sharp, που είναι ιδιαίτερα εύρωστη στην αγορά των τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης, ανέφερε ότι δεν προτίθεται προς το παρόν να μεταβάλλει τις τιμές της στην Ευρώπη.

Έχοντας προβλέψει πτώση των λειτουργικών της κερδών κατά 57%, γεγονός που αποδίδεται και στην ενίσχυση του γιεν, η Sony έχει ήδη ανακοινώσει την περικοπή 16.000 θέσεων εργασίας.

Η υποχώρηση του ευρώ πλήττει περισσότερο τους Ιάπωνες κατασκευαστές από ότι η πτώση του δολαρίου επειδή οι περισσότεροι έχουν εργοστάσια ή προμηθεύονται υλικά από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά σε τιμές που καθορίζονται με το αμερικανικό νόμισμα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από FT

Δεν υπάρχουν σχόλια: