Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Kαλή χρονιά με νέο χαράτσι!

Το είχαμε ακούσει και πέρισυ αυτό το "ενεργειακό πιστοποιητικό" αλλά το 2009 είναι που θα κάνει επίσημη εμφάνιση.
Και βέβαια, ένας κλάδος επιστημόνων / ελευθέρων επαγγελματιών, οι μηχανικοί, είναι αυτοί που θα απολαμβάνουν την νέα νομοθεσία καρπούμενοι το όφελος.
Και μόνο επειδή ευνοείται μόνο ένας συγκεκριμένος κλάδος επαγγελματιών από την εισαγωγή νέας νομοθεσίας είναι αρνητικό.

Θεωρώ πάντως ότι το μέτρο είναι θετικό καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Η ερώτηση όμως είναι: τα νέα κτίρια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα, μόνο και μόνο επειδή κατασκευάστηκαν πρόσφατα, δεν θα έπρεπε να καλύπτουν κάποιες απαιτούμενες ενεργειακές προδιαγραφές; Δεν θα πρέπει να χτίζονται ώστε να υπερκαλύπτουν κάποιες βασικές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης;
Το ίδιο δεν γίνεται σε σχέση με τις αντισεισμικές προδιαγραφές; Ή μήπως υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που να πιστοποιεί ότι ένα κτίριο πληρεί τις αντισεισμικές προδιαγραφές όταν γίνεται μια αγοροπωλησία;

Πολύ θα ήθελα να μου λυθεί αυτή η τελευταία απορία...
Αλλιώς θα αρχίσω κι εγώ να βλέπω πράσινες θεωρίες συνομωσίας...

Η είδηση έχει ως εξής:
Το πιστοποιητικό θα πρέπει να εκδίδεται όχι μόνο για τα ακίνητα που θα πωλούνται ή θα ενοικιάζονται, αλλά και για όλα εκείνα που θα μπαίνουν σε αγγελίες ή διαφημίσεις.

Ενας απίστευτος «πόλεμος» μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης, Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ιδιοκτητών, κατασκευαστών και μηχανικών έχει ξεσπάσει με αφορμή το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, γνωστότερο και ως «πράσινη ταυτότητα» για τα ακίνητα.
Παράλληλα, με ευθύνη της κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ σχετικά με το «χαράτσι» που θα κληθούν από το 2009 να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, από μια μικρή γκαρσονιέρα μέχρι ένα κατάστημα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κάνει λόγο για σκάνδαλο και για «καρτέλ» ενεργειακών επιθεωρητών σε περίπτωση που υιοθετηθεί ο κανονισμός που επεξεργάστηκε το ΚΑΠΕ.
Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα κι ενώ από τις 4 Ιανουαρίου θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ η ενεργειακή ταυτότητα, φαίνεται ότι μετατίθεται για τουλάχιστον έξι μήνες. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η ΠΟΜΙΔΑ, το πιστοποιητικό θα πρέπει να εκδίδεται όχι μόνο για τα ακίνητα που θα πωλούνται ή θα ενοικιάζονται, αλλά και για όλα εκείνα που θα μπαίνουν σε αγγελίες ή διαφημίσεις.
Σύγκρουση

Η μεγάλη σύγκρουση αφορά το ύψος της αμοιβής που θα παίρνουν οι επιθεωρητές για να κάνουν τους ελέγχους και να εκδίδουν τα πιστοποιητικά.
Οπως υπολογίζουν ΠΟΜΙΔΑ και μηχανικοί, για κτίριο έως 120 τ.μ. θα ανέλθει στα 300 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 357 ευρώ. Για κάθε επιπλέον τ.μ. το κόστος ανεβαίνει κατά 2,975 ευρώ μέχρι τα 1.000 τ.μ. και κατά 1.785 ευρώ/τ.μ. για τα υπόλοιπα. Οι φορείς προτείνουν ανώτατα όρια αμοιβών για έναν κι όχι για τρεις, όπως ορίζει ο κανονισμός ελέγχου (κέλυφος, κεντρική θέρμανση και κλιματισμό) και έκδοση ενός πιστοποιητικού.

Ζητούν:
Η αμοιβή να καθορίζεται κατ ανώτατο όριο σε 0,75 ευρώ ανά τ.μ. επιφανείας του κελύφους του κτιρίου και σε ένα 1 ευρώ, αν διενεργείται και επιθεώρηση λεβήτων και κλιματιστικών.
Η αμοιβή αν υπάρχει λέβητας και κλιματιστικό, να μην είναι ποτέ κατώτερη των 75-100 ευρώ ούτε ανώτερη 3.750-5.000 ευρώ.
Η αμοιβή για επανέλεγχο να είναι μάξιμουμ το 50% της αμοιβής για τον αρχικό έλεγχο.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ

«Οι τρεις επιθεωρήσεις φουντώνουν κόστος και γραφειοκρατία»
Οπως υπολογίζεται το κόστος της πράσινης ταυτότητας για κτίριο έως 120 τ.μ. θα ανέλθει στα 300 ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 357 ευρώ, ενώ για μια τυπική πολυκατοικία θα κοστίζει γύρω στα 4.000 ευρώ συν ΦΠΑ για τρεις ελέγχους: Κελύφους όπου ο επανέλεγχος γίνεται ανά 10ετία (τόσο θα ισχύει το πιστοποιητικό), κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού όπου είναι για 4ετία - 5ετία.
Οι φορείς της αγοράς ζητούν απλούστερη και φθηνότερη διαδικασία, η οποία όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, δεν θα δημιουργεί «νέα γενιά προνομιούχων επαγγελματιών, τους επιθεωρητές που θα θησαυρίζουν από τους ιδιοκτήτες».
Σύμφωνα με τον Σταμάτη Περδίο, μηχανολόγο μηχανικό στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, η πρόταση του ΚΑΠΕ για τρεις επιθεωρήσεις εκτός από ακριβή είναι και γραφειοκρατική αφού θα δίνονται 100 σελίδες έγγραφα για την πιστοποίηση του κτιρίου. Ως μόνη λύση προκρίνεται η «συνοπτική επιθεώρηση» που ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «για κατοικία εμβαδού 100 τ.μ. στην Ολλανδία είναι 90 ευρώ, στη Γερμανία 100 ευρώ, στην Αγγλία 110-120 ευρώ.
ΑΛΑΛΟΥΜ

Πέντε «κενά» ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου
Τεράστια προβλήματα θα προκύψουν από τη διαδικασία ενεργειακής πιστοποίησης που προωθείται μέσα στο 2009. Συγκεκριμένα:
1. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος σε πολυκατοικία για να ενοικιάσει την περιουσία του χρειάζεται ενεργειακό πιστοποιητικό. Ομως, η επιθεώρηση αφορά όλη την πολυκατοικία. Τι θα γίνει, όμως, αν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να επωμισθούν τη δαπάνη; Θα έλθουν σε ρήξη ή ο ενδιαφερόμενος θα αναλάβει όλο το κόστος;
2. Αν κάποιος ιδιοκτήτης κάνει εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο δικό διαμέρισμα, αλλά οι υπόλοιποι ένοικοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε εργασίες τότε η πολυκατοικία δεν μπορεί να πάρει πιστοποιητικό, άρα ο πρώτος πλήρωσε «τζάμπα και βερεσέ» διότι δεν έχει το χαρτί στα χέρια του.
3. Αν ένας κατασκευαστής φτιάξει σπίτι με ενεργειακά συστήματα και το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή, αλλά ο επιθεωρητής βάλει βαθμό κάτω από τη βάση και δεν δώσει το πιστοποιητικό τότε ο νέος ιδιοκτήτης πώς θα διεκδικήσει τα παραπάνω χρήματα;
4. Πόσο διατεθειμένοι είναι οι ενοικιαστές να πληρώνουν τη δαπάνη που έκανε ο ιδιοκτήτης για ενεργειακή αναβάθμιση και τη μετακύλισε στον μισθωτή;
5. Τι θα γίνει με τους υπαίθριους χώρους και τα άλλα «κρυφά» τετραγωνικά; Θα υπολογιστούν στο σύνολο των τ.μ. για να γίνει ο έλεγχος κι αν γίνει αυτό τότε θα έλθει η πολεοδομία και θα επιβάλει τεράστια πρόστιμα.
Πέρα από τα προβλήματα δυσβάσταχτο θα είναι για τους ιδιοκτήτες και το κόστος αποκατάστασης του κτιρίου. Σε διαμέρισμα 120 τ.μ. που κρίνεται ενεργοβόρο, η αλλαγή κουφωμάτων πόρτας και παραθύρων με διπλά τζάμια κοστίζει πάνω από 12.000 ευρώ ενώ επιπλέον 6.000 ευρώ απαιτούνται για εξωτερική θερμομόνωση.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&tag=12733&pubid=4651114

Δεν υπάρχουν σχόλια: