Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Τα νέα τεκμήρια (ΤΟ ΚΟΛΠΟ)

Το οριστικό «ξήλωμα» των σχεδίων της κυβέρνησης για την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πιστοποίησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης την περασμένη Παρασκευή με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων από φορείς της αγοράς για τα νέα τεκμήρια με τη διευκρίνιση ότι οι τελικές προτάσεις του υπουργείου που θα ανακοινωθούν σύντομα, είναι πολύ κοντά στις προτάσεις των φορέων.
Το νέο σύστημα, τόνισε ο υπουργός, είναι ήπιο και λογικό και δεν έχει καμία σχέση με το παλαιό σύστημα των τεκμηρίων.
Έτσι με την αντικατάσταση των παλιών τεκμηρίων διαβίωσης με τα λάιτ τεκμήρια Αλογοσκούφη θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο τα περιθώρια φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ιδίως από φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα, καθώς τα παλιά τεκμήρια ακόμα και μετά την κατάργησή τους, το 2003, εξακολουθούν να ισχύουν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η γκάφα του υπουργείου να αντικαταστάσει τα υφιστάμενα για τον έλεγχο του πόθεν έσχες τεκμήρια διαβίωσης με τα λάιτ-τεκμήρια δαπανών συντήρησης και λειτουργίας θα επισημάνουμε ότι η συνηθέστερη πρακτική για να καλύψουν οι φορολογούμενοι μια μεγάλη αγορά (σπίτι, οικόπεδο, σκάφος αναψυχής κ.λπ.) είναι η επίκληση της ανάλωσης κεφαλαίου που σχηματίστηκε τα προηγούμενα έτη, δηλαδή εισόδημα που δηλώθηκε, φορολογήθηκε και θεωρητικά αποταμιεύτηκε για να χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με ότι ισχύει σήμερα, για τον προσδιορισμό αυτού του κεφαλαίου λαμβάνονται υπόψη τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί από τον φόρο στα οποία προστίθενται τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, από εισαγωγή συναλλάγματος, ποσά από δάνεια που έχουν ληφθεί πριν την αγορά, δωρεές ή γονικές σε χρήμα.
Από το άθροισμα των παραπάνω εισοδημάτων ή εσόδων αφαιρούνται οι δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης και οι δαπάνες κτήσης περιουσιακών στοιχείων που έγιναν τα έτη από τα οποία επικαλείται εισοδήματα ο φορολογούμενος και η διαφορά αποτελεί το κεφάλαιο που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες».
Αν για παράδειγμα φορολογούμενος έχει δηλώσει τα 3 τελευταία χρόνια εισόδημα 100.000 ευρώ το χρόνο δηλαδή συνολικά 300.000 ευρώ και έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 18 φορολογήσιμων ίππων και κάνει μια αγορά 200.000 ευρώ δεν μπορεί να την καλύψει με επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων ετών κι αυτό γιατί από το εισόδημα κάθε χρόνου θα αφαιρεθεί η τεκμαρτή δαπάνη 49.500 ευρώ που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο Ι.Χ και θα αναγνωριστεί ως αποταμιευμένο κεφάλαιο η διαφορά των 50.500 ευρώ ετησίως, συνολικά δηλαδή 151.500 ευρώ που δεν καλύπτει το πόθεν έσχες της αγοράς των 200.000 ευρώ και θα φορολογηθεί με βάση το τεκμήριο του πόθεν έσχες.
Με την αντικατάσταση των τεκμηρίων διαβίωσης από το «ελάχιστο κόστος συντήρησης περιουσιακών στοιχείων» και όσα έχουν ως τώρα διαρρεύσει ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου 18 φορολογήσιμων ίππων θα πρέπει να δικαιολογήσει με το εισόδημά του 4.000 ευρώ που θεωρείται ότι είναι το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του (σέρβις, βενζίνες, ασφάλιστρα κ.λπ.) που σημαίνει ότι στο πιο πάνω παράδειγμα ο φορολογούμενος θα μπορεί να επικαλεστεί σημαντικά μεγαλύτερο κεφάλαιο και να ξεφεύγει από τον έλεγχο του πόθεν έσχες.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9424&pubid=4141104

Να πω την αλήθεια ΕΙΧΑ μια ελπίδα. Μια ελπίδα πως μπορούν να γίνουν πέντε (5) πράγματα για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, το οποίο προέρχεται κατά κύριο λόγο από όσους συγκεντρώνουν υψηλά εισοδήματα.
Να όμως που κάτι που παρουσιάζεται ως "λύση" δεν είναι παρά μια νέα εφεύρεση παράκαμψης, η οποία γίνεται (πάλι) μέσω του Κράτους, το οποίο θεσμοθετεί ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ του...
[Μη μου πείτε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και το ΒατοπΕδι...]
Έτσι, ακόμα μία φορά, πχ θυμηθείτε προσφάτως το ΦΜΑΠ και το ΕΤΑΚ, μια "μεταρρύθμιση" γίνεται ώστε ένα μέρος της κοινωνίας να καταφέρει να κλέβει με "νόμιμο" τρόπο το Κράτος, θεωρητικά τον εαυτό του και πρακτικά τους συμπολίτες του.

Κι ενώ ένας κοινός κλέφτης στρέφεται κατά ενός "συμπολίτη" του κλεβοντάς τον, πλέον - για ακόμα μία φορά - ένας "αστυνόμος" ανοίγει τη πόρτα σε αυτό το κοινό κλέφτη...

Δε βρίσκω λόγια, οι τύποι ΔΕΝ παίζονται!
Αλλά αυτή τη φορά ΔΕΝ περισσεύει ούτε κοκκαλάκι για τους τριγύρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: