Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Φορολογικές αδικίες

Μερικές "λεπτομέρειες" για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, σχετικά με την εκκαθάριση των δαπανών, και ποιες από αυτές μεταφέρονται από τον ένα σύζυγο στον άλλο.
Σε μερικά σημεία προκύπτουν φορολογικές αδικίες, υπέρ του κράτους φυσικά.

Ποιες είναι οι δαπάνες που αφαιρούνται από το εισόδημα της συζύγου. Υπάρχουν και καλά φορολογικά νέα στα βάρη του γάμου

Θυμίζουμε ότι το εισόδημα στο οποίο επιβάλλεται ο φόρος είναι το εισόδημα που προέρχεται από κάθε πηγή ύστερα από την αφαίρεση των δαπανών

Αφαιρούνται αποκλειστικά από το δικό της εισόδημα:

- Οι ασφαλιστικές εισφορές (ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ κ. λπ.) το 100% της δαπάνης.

- Το ενοίκιο όταν μετακινείται και εγκαθίσταται στην περιφέρεια (εκτός νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης (μέχρι 40 ετών) ή ως υπάλληλος μετατίθεται. Αφαιρείται μέχρι 300 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 12 x 300 = 3.600 ευρώ.

- Οι δωρεές (το 100% της δαπάνης) και μόνο στα ΝΠΙΔ (μη κερδοσκοπικά) άνω των 100 ευρώ μέχρι το 10% του συνολικού φορολογούμενου εισοδήματος.

- Οι τόκοι δανείων για πρώτη κατοικία (το 100% για δάνεια μέχρι 31-12-1999, ενώ για δάνεια από 1-1-2000 μέχρι 31-12-2002 το 100% για κατοικία μέχρι 120 τ. μ. και αναλογικά για κατοικία πάνω από 120 τ. μ.).

- Αλλαγή και εγκατάσταση φυσικού αερίου, τηλεθέρμανσης, ηλιακών συλλεκτών, φωτοβολταϊκά κ. λπ. Αφαιρείται το 20% της δαπάνης και μέχρι 700 ευρώ.

- Οι οικογενειακές δαπάνες λήψης υπηρεσιών (κωδ. 049). Οι δαπάνες αυτές επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων (το 40% των δαπανών και μέχρι 8.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο 20.000 x 40% = 8.000 ευρώ έκπτωση).

- Η εφ’ άπαξ έκπτωση 2.400 ευρώ λόγω αναπηρίας κ. λπ. που αφορά την ίδια ή τέκνα της από προηγούμενο γάμο, τους γονείς της κ. λπ. (βλ. λεπτομέρειες στην ΠΟΛ 1038/5-3-2003 και ΠΟΛ 1016/7.2.2005).

- Οταν ο ένας από τους συζύγους δεν έχει φορολογητέο εισόδημα ή αυτό που έχει είναι μικρότερο από τη δαπάνη που αφορά την εφ’ άπαξ έκπτωση λόγω αναπηρίας (ποσού 2.400 ευρώ από 1-1-2007) του ιδίου και των προσώπων που τον βαρύνουν ολόκληρο το ποσό της δαπάνης ή η διαφορά προστίθεται στις δαπάνες του άλλου συζύγου.

Οι σωτήριες δαπάνες

Υπάρχουν και τα καλά νέα στα βάρη του γάμου. Ετσι, όταν υποβάλλεται κοινή δήλωση συνεστώτος του γάμου, ο φορολογικός νομοθέτης προβλέπει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης τη δυνατότητα μεταφοράς δαπανών από τον ένα σύζυγο στον άλλο όταν δεν προκύπτει φόρος για τον ένα ή αυτός είναι μικρότερος από το σύνολο των μειώσεων των δαπανών, να γίνεται μείωση στον φόρο του άλλου.

Αυτό γίνεται στις ακόλουθες δαπάνες:

- Στα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

- Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία.

- Στο ενοίκιο για κατοικίες των παιδιών που σπουδάζουν.

- Στις δαπάνες για ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήρια.

- Στο εφ’ άπαξ ποσό έκπτωσης των παιδιών που είναι 60 ευρώ για κάθε παιδί, λόγω κατοικίας ή εργασίας σε παραμεθόρια περιοχή.

Προτεραιότητες

Να δούμε όμως και την προτεραιότητα των δαπανών που μειώνουν τον φόρο.

Πρώτα αφαιρούνται από το εισόδημα οι μειώσεις των άλλων δαπανών (ενοίκια, φροντιστήρια, τόκοι, διατροφή, εφ’ άπαξ έκπτωση τέκνων) και τελευταία τα ιατρικά έξοδα, ώστε εάν η μείωση ιατρικών εξόδων δεν καλύπτεται από τον φόρο, ολόκληρη ή κατά ένα μέρος να μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο και να μη χάνεται η ωφέλεια.

Η πολύ κρίσιμη δαπάνη των τόκων στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας

Δεν μεταφέρονται από τον ένα σύζυγο στον άλλο οι δαπάνες:

- Η πολύ κρίσιμη δαπάνη των τόκων στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας και

- Το ποσό διατροφής που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλο, όπου αφαιρείται το 20% της δαπάνης για δαπάνη μέχρι 3.000 ευρώ που μειώνει το φόρο μέχρι 600 ευρώ.

Πρώτη κατοικία

Συγκεκριμένα οι τόκοι των στεγαστικών δανείων για απόκτηση α΄ κατοικίας, όταν οφείλονται από τον ένα σύζυγο, δεν εκπίπτουν από το εισόδημα ή από το φόρο του άλλου συζύγου. Δηλαδή μόνο εάν το δάνειο έχει ληφθεί από κοινού και στη βεβαίωση του καθενός γράφεται το ποσό του δανείου που του αναλογεί τότε εκπίπτουν οι τόκοι.

Η εξόφθαλμη αυτή αδικία πλήττει τα νοικοκυριά και τα νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους και ονειρεύονται να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι».

Η παρούσα κυβέρνηση στο θέμα της φορολογίας όταν πρόκειται για απόκτηση πρώτης κατοικίας, έκανε πράγματι ανατροπή με τον νόμο... που ισχύει από 13-12-2007. Εχουμε μηδέν φόρο στην πρώτη κατοικία σε κάθε περίπτωση απόκτησης. Είτε με αγορά είτε με γονική παροχή είτε με κληρονομιά. Εδώ όμως στη φορολογία εισοδήματος μπαίνουν εμπόδια, όσον αφορά τη δυνατότητα να μεταφέρεται η ωφέλεια από τους τόκους από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: