Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Ακίνητα - το πρόβλημα μεγαλώνει

To εγχώριο πρόβλημα απούλητων διαμερισμάτων σήμερα μου φάνηκε ακόμα μεγαλύτερο.
Κάθε Πέμπτη ΤΑ ΝΕΑ έχουν ένθετο το αρκετά καλό περιοδικό Ακίνητα.
Σήμερα είχαν και δεύτερο ένθετο, που δεν θυμάμαι τον τίτλο. Μιλάμε για μια πολυτελή έκδοση με τα περισσότερα προς πώληση ακίνητα να έχουν και τη δική τους φωτογραφία.
Συνεπώς, μπορεί οι μεσίτες να τρέχουν, αλλά μάλλον το πρόβλημα έχει μεγαλώσει περισσότερο.
Και δείχνει να κινείται στα χνάρια της φούσκας του χρηματιστηρίου πριν κοντά 10 χρόνια.

Άλλος πάλι μπορεί να πει ότι η αγορά κινείται καλύτερα και ότι εισάγεται επιπλέον πληροφόρηση, κυρίως προς τη πλευρά των αγοραστών.

Εγώ όμως λέω ότι το εμπόρευμα που θέλει extra διαφήμιση για να πουληθεί έχει πρόβλημα. Παλαιότερα που υπήρχε μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά κατοικίας δεν χρειαζόταν τόση διαφήμιση.



Διαβάστε και το παρακάτω: (bold δικά μου)
Σε βαθιά κρίση η ελληνική αγορά κατοικίας
Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η αγορά κατοικίας τον τελευταίο καιρό και πλέον έχει δρομολογηθεί η πορεία μιας βαθιάς κρίσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής της.
Τα νεότερα στοιχεία που προδιαγράφουν αυτό το δυσοίωνο μέλλον είναι, αφενός μεν η μεγάλη αύξηση των διαταγών πληρωμής και των πλειστηριασμών ακινήτων και αφετέρου η εμφάνιση, με αυξανόμενους ρυθμούς, κατοικιών προς πώληση ηλικίας τριών έως επτά ετών (κατασκευής 2001-2005), κάτι που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες τους τρέχουν να τις πουλήσουν λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων. Βεβαίως στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές υπεραξίες κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πωλούν πλέον τις κατοικίες τους, πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να ξανααγοράσουν σε φθηνότερες τιμές στο μέλλον. Οι ενώσεις καταναλωτών κάνουν πλέον δραματικές ανακοινώσεις, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σε μια σπάνια περίπτωση απόλυτης σύμπλευσης, συμφώνησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς ακινήτων, με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.
Με τα παραπάνω δεδομένα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η προσφορά κατοικιών στην αγορά όλο και θα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός, ενώ η ήδη εξαιρετικά υποτονική ζήτηση όλο και θα μειώνεται. Η επιμονή των κατασκευαστών στις πολύ υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί, έχει στρέψει τους λίγους υποψήφιους αγοραστές στην αναζήτηση κυρίως μεταχειρισμένης κατοικίας, σε πλήρη αντιστροφή της κρατούσης τάσης, αφού το έτος 2005 οι πωλήσεις κατοικιών ήταν 80% νεόδμητες και 20% μεταχειρισμένες, ενώ το έτος 2007 η αναλογία ήταν 30% νεόδμητες και 70% μεταχειρισμένες.
Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι στο μέλλον θα εμφανίζονται όλο και περισσότερες κατοικίες ελαφρώς μεταχειρισμένες σε όλο και καλύτερες τιμές προσφοράς, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές, βλέποντας ότι η αγορά τείνει να καταρρεύσει, θα γίνονται ολοένα και σκληρότεροι στις διαπραγματεύσεις τους και μερικοί θα αναβάλουν τις αγορές τους, αφού θα πιστεύουν ότι ο χρόνος θα λειτουργεί υπέρ τους και όσο περνάει ο καιρός, τόσο η αγορά θα έχει περισσότερα ακίνητα σε όλο και ανταγωνιστικότερες τιμές.
Αυτός ο "φαύλος" κύκλος μπορεί να οδηγήσει τις τιμές σημαντικά χαμηλότερα, χαμηλότερα ακόμη και από τις τιμές που θα έπρεπε να βρίσκονται σύμφωνα με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, να δημιουργήσει δηλαδή υποαξίες. Τότε μόνο προβλέπεται σταθεροποίηση αρχικά και ανάκαμψη της αγοράς αργότερα, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί πριν περάσουν τρία χρόνια από σήμερα, τουλάχιστον.

2 σχόλια:

patsiouri είπε...

Ασε που αρκετοί στην ηλικία των 30 κα΄τι που πριν δέκα ας πούμε χρόνια ήταν οι επικρατέστεροι αγοραστές...σήμερα ζούν ακόμη στο πατρικό τους!!!
Ποιός να αγοράσει και πως να κινηθεί η αγορά γενικότερα????

geokalp είπε...

αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι πάμε σε νέο '99
αυτή τη φορά όμως θα είναι της αγοράς κατοικιών
βέβαια, κάποιες περιοχές θα επιπλεύσουν