Σάββατο 24 Μαΐου 2008

Κτηματολόγιο


Μετά το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το Κτηματολόγιο...

(ένα έργο που αν θυμάμαι καλά, ξεκίνησε με χρηματοδότηση ΕΕ αλλά όταν κατάλαβαν ότι τα ..μασάμε, σταμάτησε το ..μαρούλι, και τώρα οι "άλλοι" μας λένε να το πληρώσουμε εμείς, γιατί ο "προϋπολογισμός" δεν αντέχει - λες και κάποιος κατάφερε τον ελληνικό προϋπολογισμό να τον εκτελέσει χωρίς επιπλέον (sic) ελλείμματα...

Για γέλια και για κλάμματα, ενώ πάλι το χέρι στη τσέπη...)


Τρία εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 Δήμους και Κοινότητες σε όλη τη χώρα θα πρέπει- σε αυτή τη φάση- από τις 17 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου να δηλώσουν και να πληρώσουν για τα περιουσιακά τους στοιχεία, καθώς «ξεπαγώνει» το Κτηματολόγιο.
Όσοι αμελήσουν και χάσουν το τρίμηνο θα πληρώσουν πρόστιμο έως 1.500 ευρώ- δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το ακριβές ποσό- ενώ η ταλαιπωρία τους θα συνεχιστεί και στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφού τα ακίνητά τους θα χαρακτηριστούν «αγνώστου ιδιοκτήτη». Εκεί θα αναγκαστούν να πληρώσουν χρυσάφι για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να... ξαναποκτήσουν τα ακίνητά τους. Η προθεσμία για τους κατοίκους εξωτερικού λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2008.
6,7 εκατ. δικαιώματα
Οι 107 Δήμοι και Κοινότητες αποτελούν τη 2η γενιά των περιοχών που μπαίνουν στο Κτηματολόγιο και καλύπτουν έκταση 3,1 εκατομμυρίων στρεμμάτων όπου πρέπει να δηλωθούν 6,7 εκατομμύρια δικαιώματα. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει να προσέλθουν στα 76 Γραφεία Κτηματογραφήσεωνοι διευθύνσεις των οποίων θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα- όπου θα πρέπει να προσκομίσουν φωτοαντίγραφο των τίτλων ιδιοκτησίας μαζί με την απόδειξη για το πάγιο τέλος που θα πρέπει να προπληρώσουν σε μια από τις 13 κεντρικές τράπεζες. Η δήλωση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση www. ktimatologio.gr). Σε αυτή την περίπτωση το τέλος θα πρέπει να πληρωθεί με πιστωτική κάρτα, ενώ τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα θα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Στις αρχές Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τον τετραψήφιο αριθμό 1015, ενώ θα λειτουργήσουν και Γραφεία Ενημέρωσης στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα ΚΕΠ σε όλη τη χώρα.
Και τα εκτός σχεδίου
Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου σε αστικές ή αγροτικές περιοχές. Επίσης αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα. Δηλαδή στην περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε παραπάνω από έναν ιδιοκτήτη, θα πρέπει όλοι να υποβάλουν την απαιτούμενη δήλωση και να πληρώσουν. Σε ό,τι αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πέρα από τα συμβόλαια, εφόσον υπάρχουν μπορεί να προσκομιστεί και φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής και τυχόν τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν 35 ευρώ ανά δικαίωμα με εξαίρεση τα γκαράζ και τις αποθήκες όπου το τέλος είναι 20 ευρώ. Για τις αγροτικές περιοχές όσοι δηλώνουν περισσότερα από 2 δικαιώματα θα καταβάλουν πάγια τέλη για 2 δικαιώματα (δηλαδή έως 70 ευρώ). Σε αυτή τη φάση οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν βεβαίωση από το Γραφείο Κτηματογράφησης, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις αγοραπωλησίες.




ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ έχουν δηλωθεί ακίνητα σε 340 περιοχές (από την περίοδο 1995- 1996) σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτές τις περιοχές εκτιμάται ότι 130.000 ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη, αφού περίπου 100.000 ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Γι΄ αυτούς, πέρυσι δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ παράταση τριών χρόνων. Οι περίπου 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτών των περιοχών δεν χρειάζεται να καταβάλουν το 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας. Το φθινόπωρο, όπως ειπώθηκε χθες, θα ενημερωθούν για το πότε πρέπει να πληρώσουν- μέσω της Εφορίας- 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20 ευρώ για το πάρκινγκ και τις αποθήκες.



ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της β΄ φάσης- που θα γίνει μέσα στην επόμενη τετραετία- οι ιδιοκτήτες θα κληθούν ξανά να καταβάλουν το ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα επιμεριστεί στους τυχόν δικαιούχους αφού πρώτα αφαιρεθεί το ποσό των 20.000 ευρώ. Με την πληρωμή θα πάρουν και τους οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Πάντως για τη δεύτερη φάση οι μελέτες δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί και, όπως λένε οι ειδικοί, αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η συλλογή στοιχείων της πρώτης φάσης κινδυνεύει να αχρηστευτεί. Την έναρξη της 2ης γενιάς κτηματογραφήσεων έκανε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους ιδιοκτήτες να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τη δήλωσή τους. «Να ενημερωθούν τώρα για τις περιοχές που κτηματογραφούνται, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται και για το Γραφείο Κτηματογράφησης. Όσο καλή προετοιμασία και αν έχουμε κάνει, εάν όλοι περιμένουν την τελευταία στιγμή θα δημιουργηθούν πιθανόν προβλήματα», επισήμανε.
Απροετοίμαστη η αγορά
Η είδηση ωστόσο για την έναρξη της κτηματογράφησης έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. «Πέρασαν δεκαετίες χωρίς να γίνει τίποτα. Και ξαφνικά τούς έπιασε πανικός και πρέπει να τρέχουμε πανικόβλητοι να βρούμε τα χαρτιά που χρειάζονται για να μη χάσουμε το τρίμηνο. Αυτό δεν έχει καμία λογική να γίνεται μέσα στο καλοκαίρι και να προκαλείται τέτοια αναστάτωση», υποστηρίζει ο σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων κ. Νίκος Γιαννουλέλης. Όσοι από τους ιδιοκτήτες χάσουν την τρίμηνη προθεσμία θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προσφύγουν στα δικαστήρια, όπου θα κληθούν να αποδείξουν ότι το ακίνητό τους τούς ανήκει... Για παράδειγμα, ένα τοπογραφικό σχέδιο κοστίζει 500 ευρώ, ενώ η αμοιβή του τοπογράφου είναι γύρω στα 1.500 ευρώ, στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει διόρθωση στα όρια του ακινήτου η αμοιβή του τοπογράφου υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος μπορεί να φθάσει και τα 3.000 ευρώ, γιατί προστίθενται τα έξοδα του συμβολαιογράφου που είναι άλλα 1.500 ευρώ.
Απάντηση για τον μηχανικό
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε αν το κτίριο στην Παλαιά Φώκαια όπου θα στεγαστεί το Γραφείο Κτηματογράφησης ανήκει στον μηχανικό του κ. Νίκο Μεταξά, που έγινε γνωστός μετά την επέμβαση της Πολεοδομίας στο εξοχικό του κ. Σουφλιά στην περιοχή Θυμάρι της Παλαιάς Φώκαιας. Το απόγευμα από την εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «υπεγράφη σύμβαση διάρκειας ενός έτους, ιδιοκτησίας ανώνυμης εταιρείας, την οποία εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Μεταξάς, πρόσωπο άγνωστο στην Κτηματολόγιο Α.Ε., και άλλωστε μη αναφερόμενο στο Πρακτικό της Επιτροπής Αξιολόγησης». Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον γιο του κ. Μεταξά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: