Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Σύγχυση στους φορολογούμενους για τις αποδείξεις στις φορολογικές δηλώσεις

Σύγχυση επικρατεί στους φορολογούμενους σχετικά με τις αποδείξεις που προστέθηκαν στη λίστα που εκπίπτουν δαπανών, όπως φάνηκε ήδη κατά την πρώτη ημέρα υποβολής των δηλώσεων από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ΑΦΜ που λήγει σε 1.
Σύμφωμα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, οι φορολογούμενοι υποβάλλουν αποδείξεις που απορρίπτονται από την Εφορία λόγω «ψιλών γραμμάτων» στη φορολογική νομοθεσία, ενώ σε πολλές εφορίες παρατηρούνται καθυστερήσεις καθώς οι υπάλληλοι που είναι επιφορτισμένοι με την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων προχωρούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο των αποδείξεων η οποία απαιτεί χρόνο.
Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως λόγω δύο παραμέτρων στη φορολογική νομοθεσία που αφορούνστον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων για τα νέα είδη δαπανών που αναγνωρίζονται αλλά και στις παραλλαγές διαφόρων δαπανών με αποδείξεις (αν η απόδειξη είναι από ταβέρνα αναγνωρίζεται, ενώ αν είναι από φαστ φουντ δεν αναγνωρίζεται).
Ειδικότερα:
* Οι αποδείξεις που αναγνωρίζονται είναι αυτές που έχουν εκδοθεί μετά την 1η Αυγούστου 2007.
* Παρατηρούνται προβλήματα λόγω της δαιδαλώδους νομοθεσίας αναφορικά με τις αποδείξεις που αναγνωρίζονται.
Σε ό,τι αφορά την εστίαση, αναγνωρίζονται οι δαπάνες με αποδείξεις εφόσον η παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας συνοδεύεται από σερβίρισμα. Έτσι, ενώ αναγνωρίζεται από την Εφορία η δαπάνη για φαγητό σε ένα εστιατόριο με σερβίρισμα, αν ο φορολογούμενος πήρε το φαγητό σε πακέτο δεν μπορεί να υποβάλει τη συγκεκριμένη δαπάνη.
Επίσης, δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από φαστ φουντ, από εστιατόρια πλοίων και ξενοδοχείων και από κυλικεία.
Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί και με τις αποδείξεις για επισκευές σε κατοικίες. Ενώ αναγνωρίζεται η δαπάνη για την παροχή εργασίας από τον τεχνίτη, υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο, δεν αναγνωρίζεται η απόδειξη που αφορά ανταλλακτικά που τοποθετήθηκαν.
Γρίφος είναι για τους φορολογούμενους και το γεγονός ότι η Εφορία αναγνωρίζει τις δαπάνες επισκευής για την επαναφορά μιας κατοικίας στην αρχική της κατάσταση, ενώ δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για ανακαίνιση κατοικίας που στοχεύει στην αύξηση της αξίας της.
Το ερώτημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι είναι πότε μια δαπάνη για μια κατοικία είναι ανακαίνιση και πότε είναι επισκευή.
Newsroom ΔΟΛ

Λογική η σύγχυση...
Άλλα έλεγαν τον Αύγουστο, άλλα πριν ένα μήνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: