Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ακόμη ευκολότερη η έξοδος των ενοικιαστών από τα εμπορικά


Ακόμη πιο ελαστικές καθιστά τις σχέσεις ενοικιαστών επαγγελματικών ακινήτων και ιδιοκτητών μία από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τίτλο «ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξης της χώρας» που ψηφίστηκε, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 2012, στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μειώνει σημαντικά το κόστος για μισθωτές καταστημάτων ή γραφείων που έχουν αποφασίσει -λόγω κρίσης- είτε να διακόψουν τη δραστηριότητά τους είτε να μετεγκασταθούν σε φθηνότερα ακίνητα. Ωστόσο, ναρκοθετεί τις επενδύσεις, δεδομένου ότι οι μισθωτές, ύστερα από την πάροδο ενός χρόνου, μπορούν με πολύ μικρό κόστος να εγκαταλείψουν το εμπορικό ακίνητο.

Τι προβλέπεται

Η ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στους ενοικιαστές επαγγελματικών επιφανειών να καταγγείλουν -ακόμη και εάν έχει συμφωνηθεί 12ετής μίσθωση- τη σύμβαση, πληρώνοντας αποζημίωση ίση με 3+1 μήνες. Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο παραμονής στο ακίνητο και να πραγματοποιήσουν την καταγγελία μέχρι την 31/12/2013.

Μάλιστα, εάν οι μισθωτές ενημερώσουν τρεις μήνες νωρίτερα τον ιδιοκτήτη, τότε μπορούν να αποχωρήσουν από το ακίνητο, καταβάλλοντας μόνον ένα μήνα αποζημίωση.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ακόμη και όσοι είχαν παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, μπορούν να αποχωρήσουν από το ακίνητο, πληρώνοντας μισθώματα είτε 4 μηνών είτε ενός (εάν έχει προηγηθεί ενημέρωση πριν από τρεις μήνες).

Τα παραπάνω ισχύουν και για όσους μισθώνουν διατηρητέα κτήρια.

«Πρόκειται για προστατευτική διάταξη υπέρ των ενοικιαστών, ελέω κρίσης, που οδηγεί, βέβαια, σε ελαστικοποίηση των σχέσεων μισθωτή-ιδιοκτήτη. Ο ενοικιαστής έχει, πλέον, τη δυνατότητα να καταγγείλει τη μισθωτική σύμβαση είτε αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα είτε όχι. Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν προβλέπει αναστολή εξώσεων των κακοπληρωτών ενοικιαστών εμπορικών χώρων, όπως παρερμηνεύθηκε τις τελευταίες ημέρες» αναφέρει ο νομικός Νίκος Σιαμάκης.

Και μπορεί η ρύθμιση να ισχύει μόνο για τη φετινή χρονιά, ωστόσο, στην πράξη η ισχύς τέτοιου είδους νομοθετημάτων τείνει να ανανεώνεται, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Μέχρι πρότινος, απαιτούνταν η καταβολή αποζημίωσης ίσης με 10 μήνες, ήτοι έξι μισθώματα πριν και τέσσερα μετά από την καταγγελία της σύμβασης (6+4).

Σταθερά πτωτική

Όλα αυτά, όταν η αγορά επαγγελματικών ακινήτων βρίσκεται σε σταθερά πτωτική πορεία, με τις τιμές (στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί deals) να έχουν σημειώσει «βουτιά» ακόμη και άνω του 50%.

Και παρά τη διαφαινόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, δυσοίωνες παραμένουν οι προοπτικές για το 2013, με την απασχόληση στον κλάδο του λιανεμπορίου να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1998, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

«Φαίνεται να συνεχίζεται η κατάσταση όπως  διαμορφώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και για τα δυο, τουλάχιστον, πρώτα τρίμηνα του 2013, με χαρακτηριστικά την πτώση των ενοικίων, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων μίσθωσης και την αύξηση των κενών χώρων.

Η περαιτέρω πορεία της αγοράς ακινήτων  συνδέεται  άμεσα με την πορεία της οικονομίας  και των   αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις εξελίξεις στην τραπεζική αγορά. Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι η προσδοκώμενη αλλαγή του κλίματος στην αγορά να μην γίνει αισθητή στα ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2013» αναφέρει η Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Proprius, η οποία εκπροσωπεί την Cushman & Wakefield στην ελληνική αγορά.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1701205

Δεν υπάρχουν σχόλια: