Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Πίνουμε εμφιαλωμένα με εξασθενές χρώμιο

Εμφιαλωμένα νερά με εξασθενές χρώμιο διακινούνται με την ανοχή του κράτους σε όλη τη χώρα, απειλώντας άμεσα τη δημόσια υγεία. Στην καταγγελία αυτή προχώρησαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι, επιβεβαιώνοντας παράλληλα σχετικό ρεπορτάζ της «Η».

Εδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τα οποία τα εμφιαλωμένα νερά τριών εταιρειών περιέχουν σημαντικές ποσότητες εξασθενούς χρωμίου. Τα ονόματα των εταιρειών καθώς και οι έλεγχοι βρίσκονται στη διάθεση του υπουργού Υγείας από τις 23 Δεκεμβρίου, ωστόσο ουδεμία απάντηση έχει δοθεί ως τώρα. Από τις δειγματοληψίες, προκύπτει ότι το εξασθενές χρώμιο στις τρεις εταιρείες κυμαίνεται από 4 έως 22 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες εταιρείες αλλά το σύνολο σχεδόν του εμφιαλωμένου νερού που διακινείται στην Ελλάδα. Κατήγγειλαν επίσης όλους τους αρμόδιους φορείς στους οποίους, όπως είπαν, απευθύνθηκαν χωρίς να λάβουν καμία βοήθεια άλλα και καμία απάντηση επί των ευρημάτων.
Αρχικά, οι επιστημονικοί συνεργάτες των Οικολόγων Πράσινων απευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας για να λάβουν αρνητική απάντηση ως προς την παρακολούθηση των εμφιαλωμένων νερών. Ίδια απάντηση έλαβαν και από τον ΕΦΕΤ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν προχωρεί σε μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου.
Aνάλυση
Επίσης το Γενικό Χημείο του Κράτους αρνήθηκε να προχωρήσει σε ανάλυση των δειγμάτων επικαλούμενο «φόρτο εργασίας». Έτσι η ανάλυση έγινε σε ειδικό ιδιωτικό εργαστήριο. Στα στοιχεία που δόθηκαν, περιλαμβάνεται και μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία αναφέρεται ότι εντοπίζεται εξασθενές χρώμιο άνω των 3 μ.γ. ανά λίτρο σε νερά τριών άλλων εταιρειών (Ιόλη, Λουτράκι, Σουρωτή).
Οι αρμόδιοι φορείς επικαλούνται το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο όριο για το εξασθενές χρώμιο, και χρησιμοποιεί ως βάση το όριο για το ολικό χρώμιο το οποίο είναι 50 μ.γ. ανά λίτρο. Αν και υπάρχουν ήδη δύο δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων για Δήλεσι και Μεσσαπία, που θέτουν όριο στο πόσιμο νερό για το εξασθενές χρώμιο τα 2 μ.γ./λίτρο. Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη στην πρόσφατη έκθεσή του για τον Ασωπό, ζητά τη θεσμοθέτηση ορίου στη βάση της αρχής της προφύλαξης, ενώ ήδη σε διεθνές επίπεδο η Ιταλία και η πολιτεία της Καλιφόρνιας έχουν θεσμοθετήσει όρια. Τ
ο ερώτημα πάντως που τίθεται είναι αφού η πολιτεία δεν θεωρεί επικίνδυνη την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, γιατί προχώρησε την υδροδότηση μέσω ΕΥΔΑΠ των Οινοφύτων και γιατί επέβαλε όρια (30 μγ/λίτρο) στα υγρά απόβλητα των βιομηχανιών; Το εξασθενές χρώμιο και η επικινδυνότητά του έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του '90 με την περίπτωση της Εριν Μπρόγκοβιτς στις ΗΠΑ. Από το 2008 θεωρείται, σύμφωνα με το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ, ως άκρως επικίνδυνο για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατάποσης.
Συμφέροντα
Επιπλέον, επιστήμονες αναφέρουν ότι πίσω από το εξασθενές χρώμιο κρύβονται συμφέροντα που δεν επιτρέπουν τη θεσμοθέτηση ορίου, αφού αποτελεί ένα από τα βασικά απόβλητα της πολεμικής βιομηχανίας καθώς και της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταλλουργίας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112800147

Δεν υπάρχουν σχόλια: