Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ενεργειακά πιστοποιητικά και στις μισθώσεις ακινήτων από σήμερα

Ενεργειακά πιστοποιητικά πρέπει να προσκομίζουν από σήμερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις Εφορίες, προκειμένου να τα νοικιάσουν, καθώς η σχετική υποχρέωση που ίσχυε από πέρυσι για τις αγοραπωλησίες επεκτείνεται και στις μισθώσεις.

Το κόστος έκδοσης των πιστοποιητικών κυμαίνεται από 1 - 2,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά, εφόσον δεν εισακούστηκε το αίτημα για αναβολή του μέτρου, να μειωθούν οι αμοιβές των μηχανικών που εκδίδουν τα πιστοποιητικά.

Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης κατατάσσουν κτίρια ή μεμονωμένες ιδιοκτησίες σε βαθμίδες ανάλογα με τις ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας, ώστε ο χρήστης του ακινήτου να γνωρίζει τις δαπάνες που θα κληθεί να καταβάλει.
Έτσι, ένα κτίριο με μονώσεις, διπλά τζάμια, σύγχρονο καυστήρα κλπ. κατατάσσεται σε ανώτερη βαθμίδα σε σχέση με άλλα που δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με ενημερωτική εγκύκλιο της ΠΟΜΙΔΑ, από σήμερα οι Δ.Ο.Υ. δεν θα παραλαμβάνουν νέα μισθωτήρια προς κατάθεση, με μεταγενέστερη ημερομηνία υπογραφής, αν δεν αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και δεν προσκομίζεται μαζί και αυτό για επίδειξη στη Δ.Ο.Υ.
Από την υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού εξαιρούνται:

1. Νέες μισθώσεις κτισμάτων (κατοικιών-επαγγ/κών) συνολικής επιφανείας κάτω των 50 τ.μ.

2. Παρατάσεις παλαιών μισθώσεων με τον ίδιο ενοικιαστή.

3. Τροποποιήσεις όρων υφισταμένων μισθώσεων (π.χ. μειώσεις καταβαλλομένων ενοικίων).

4. Μισθώσεις κάθε είδους γηπέδων (οικοπέδων και αγροτεμαχίων) χωρίς κτίσματα.

5. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και τα εργοστάσια, οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τα συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, τα βαφεία, τα ξυλουργεία, τα παρασκευαστήρια τροφίμων, τα καθαριστήρια, τα σιδερωτήρια, τα οργανωμένα πλυντήρια ρούχων, τα αυτοτελή κέντρα μηχανογράφησης καθώς και τα εργαστήρια ερευνών και εκπαίδευσης, διυλιστήρια και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας.

6. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και οι γενικές αποθήκες, οι αγροτικές αποθήκες, τα λιμενικά υπόστεγα, οι αποθήκες καταστημάτων (αλλά και κατοικιών), οι αποθήκες μουσείων, σταύλοι, βουστάσια, χοιροστάσια, ορνιθοτροφεία κλπ.

7. Μισθώσεις κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων ή δομικών έργων για στάθμευση αυτοκινήτων, δικύκλων ή τρικύκλων, πρατήρια υγρών καυσίμων και πλυντήρια αυτοκινήτων.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει εξάλλου την ανάγκη να καταργηθεί το σύστημα κατωτάτων αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών (αλλά και κάθε άλλης υποχρεωτικής αμοιβής) οι οποίες όπως αναφέρει καθορίστηκαν από το ΥΠΕΚΑ μετά από διαβούλευση αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων επαγγελματιών και χωρίς καμία συζήτηση με την Ομοσπονδία.
Υποστηρίζει ακόμη ότι με την επιβολή ΠΕΑ «προστίθεται ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των ιδιοκτητών σε περίοδο κρίσης στη μισθωτική αγορά, με χιλιάδες ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα και ενώ η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτική φορολογικής τρομοκρατίας στα ακίνητα».

Οι αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί ως εξής(σε κάθε περίπτωση εξαιρούνται οι αποθήκες-θέσεις στάθμευσης):
- Πολυκατοικίες με χρήση κατοικίας 1 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ για ολόκληρο το κτίριο.
-Μονοκατοικίες 1,5 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 200 ευρώ για μονοκατοικία 50 τμ. και άνω.
-Διαμερίσματα πολυκατοικιών 2 ευρώ το τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 150 ευρώ για διαμέρισμα 50 τμ. και άνω.
-Γραφεία-καταστήματα 2,5 ευρώ το τ.μ. έως 1000 τ.μ. με ελάχιστη αμοιβή 300 ευρώ για χώρο 50 τμ. και άνω και 1,5 ευρώ το τ.μ. για το εμβαδόν πέρα των 1000.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2119824

Δεν υπάρχουν σχόλια: