Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Πιθανή παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Ε9 μέχρι τον Σεπτέμβριο

Πιθανή είναι η παράταση μέχρι τον Σεπτέµβριο για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ακινήτων Ε9, όπως προκύπτει τουλάχιστον απ΄όσα λένε οι υπηρεσίες της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων σε όσους φορολογουµένους τηλεφωνούν για να ρωτήσουν γιατί ακόµη δεν έχει τεθεί σε εφαρµογή η σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία.

Η προθεσμία κανονικά λήγει στις 30 Ιουνίου.

Η εφαρµογή του Taxisnet θα άνοιγε για τους φορολογουµένους την 1η Ιουνίου, αλλά το μόνο που έγινε είναι η ενεργοποίηση της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές δηλώσεις παρελθόντων ετών.

Αιτία της καθυστέρησης είναι η ανάγκη να αποσυµφορηθεί το Taxisnet προκειµένου να δεχθεί τον µεγάλο όγκο των δηλώσεων εισοδήµατος µισθωτών και συνταξιούχων.

Παράλληλα, πρέπει να διευκολυνθούν και οι φοροτεχνικοί οι οποίοι προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλο αυτόν τον όγκο.

Ένα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με Τα Νέα, για την έναρξη της λειτουργίας της e-υπηρεσίας υποβολής των εντύπων Ε9 είναι να ανέβει το πρόγραµµα από τη ΓΓΠΣ µέσα στον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου και να δέχεται δηλώσεις µέχρι και τον Σεπτέµβριο, χωρίς να είναι γνωστό αν η προθεσµία θα λήξει στις αρχές ή στο τέλος του µήνα.

Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της εφαρµογής δηµιουργεί και προβλήµατα σε όσους είναι υποχρεωµένοι να υποβάλουν δήλωση «πόθεν έσχες», για την οποία η προθεσµία λήγει στο τέλος Ιουνίου, καθώς µαζί µε τη δήλωση ο υπόχρεος πρέπει να συνυποβάλει αντίγραφο τόσο της φορολογικής του δήλωσης όσο και του εντύπου Ε9, εφόσον υπάρχουν αλλαγές στην περιουσιακή του κατάσταση.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231112481

Δεν υπάρχουν σχόλια: