Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Μείωση τιμών και βουτιά στις αγοραπωλησίες κατοικιών στο 9μηνο

Ενισχύθηκε ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών των κατοικιών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς διαμορφώθηκε σε -5,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2008, έναντι πτώσης κατά 2,6% κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου (πάντοτε σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους). Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, η μέση ετήσια πτώση των τιμών κατά το εννεάμηνο του έτους ανέρχεται σε 3,8%, ωστόσο, η κάμψη διαφοροποιείται ανάλογα με την παλαιότητα των κατοικιών. Ετσι, τα μεν νεόδμητα έχουν καταγράψει μικρότερες απώλειες, με μόλις 3% ετήσια πτώση στο τρίτο τρίμηνο (και 2,4% συνολικά από τις αρχές του έτους), ενώ οι αξίες των παλιότερων κατοικιών, ηλικίας άνω των πέντε ετών μειώθηκαν κατά 4,7% στο εννεάμηνο και 6,7% κατά το τρίτο τρίμηνο. Οπως αναφέρει η ΤτΕ για την μικρότερη πτώση στις νέες κατασκευές, «αντανακλά την σχετικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων τα οποία διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές».

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η εικόνα της αγοράς σαφώς επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, όταν η αγορά είχε καταγράψει σημάδια βελτίωσης. Συγκεκριμένα, οι τιμές των νέων διαμερισμάτων είχαν σημειώσει άνοδο κατά 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν αντίστοιχα είχε καταγραφεί υποχώρηση κατά 5,2%.

Για πρώτη φορά, η ΤτΕ προχώρησε σε επιμέρους καταγραφή των τιμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Ετσι, στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν στο εννεάμηνο με μέσο ετήσιο ρυθμό κατά 5,1%, στη Θεσσαλονίκη με 6% και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με 3%. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη οι τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο παρουσίασαν άνοδο κατά 1,3% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, παραμένοντας βέβαια χαμηλότερα κατά 5,2% από την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100015_17/12/2009_383897

Δεν υπάρχουν σχόλια: