Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Επιδοτήσεις για ανακαίνιση παλαιών σπιτιών

Και επιδοτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα ακίνητα ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αλλάξουν τις μονώσεις, τα κουφώματα αλουμινίου κλπ.
Όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Κ. Μουσουρούλης μιλώντας σε ενεργειακή ημερίδα το σχετικό πρόγραμμα πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, και ότι σε πρώτη φάση θα αφορά μόνο τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 (στα οποία και ανήκει το 90% του κτιριακού αποθέματος της χώρας).
«Υπολογίζουμε ότι το μέσο κόστος που απαιτείται για να μειώσει κατά 50% την ενεργειακή της κατανάλωση μια 6όροφη πολυκατοικία επιφάνειας 1.200 τ.μ (ή 200 τ.μ. ανά όροφο), δηλαδή να αντικαταστήσει τον παλαιό της καυστήρα με νέο, να τοποθετηθούν παντού κουφώματα με διπλά τζάμια, καθώς επίσης να γίνει πλήρης θερμομόνωση της εξωτερικής της τοιχοποιίας και της ταράτσας, ανέρχεται σε 120.000- 130.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το κόστος που προκύπτει ανά ιδιοκτησία για τις βασικές αυτές παρεμβάσεις, έχουμε υπολογίσει πως ανέρχεται σε 6.000- 7.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα υψηλό ποσοστό που μένει να καθοριστεί, θα επιδοτείται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο, το κόστος αυτός θα μπορεί να αποσβεσθεί το πολύ σε 4-5 χρόνια, αν πρόκειται για διαμέρισμα σε πολυκατοικία ή σε 5-6 χρόνια αν πρόκειται για μονοκατοικία
Αναφορικά με τις δράσεις που θα επιδοτεί το πρόγραμμα, αυτές θα αφορούν τόσο βασικές παρεμβάσεις, όπως θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποίας και της στέγης, αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας διπλά τζάμια, όπως επίσης και του καυστήρα, καθώς επίσης και συμπληρωματικές δράσεις, όπως τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων, δηλαδή ηλιακών θερμοσιφώνων, κλπ.
Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος στην πράξη, προκειμένου να μην κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι δεν θα απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά θα επιχειρηθεί η διαδικασία να είναι σχετικά απλή.
«Εξετάζεται»- είπε ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης «π.χ. ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας, έχοντας πάρει πρώτα την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, καθώς επίσης μια προσφορά από τον επαγγελματία της οικοδομής για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο κτίριο, να απευθύνεται στο κοντινότερο ΚΕΠ και να εγγράφεται στο πρόγραμμα». Εν συνεχεία, σε σύντομο χρόνο θα του χορηγείται κάποιο κουπόνι «voucher», το οποίο και θα παραδίδει στον επαγγελματία από τον οποίο πήρε την προσφορά.
Προκειμένου να «περπατήσει» το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, θα έχει προηγηθεί- σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη- συνεννόηση με τους εκπρόσωπους όλων των κλάδων της οικοδομικής αλυσίδας, εν είδη «καταστατικών συμφωνιών», ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=12734&pubid=5731108

Δεν υπάρχουν σχόλια: