Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Δώδεκα απλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα

[ΑΠΛΟΪΚΟ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!]

Είναι αλήθεια πως σε πραγματικά δύσκολες οικονομικά εποχές οι άνθρωποι αναθεωρούν τον τρόπο ζωής τους και επιστρέφουν στη λογική της αποταμίευσης δίνοντας προτεραιότητα μόνον στις βασικές τους ανάγκες της σίτισης, της στέγασης, της ένδυσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Βεβαίως, η έννοια της βασικής ανάγκης ποικίλλει από εποχή σε εποχή και από κοινωνία σε κοινωνία αναλόγως του σταδίου ανάπτυξής της. Εάν, όμως, θέλαμε να μιλήσουμε για μία πραγματικά σοβαρή προσπάθεια περιστολής των μη απολύτως αναγκαίων δαπανών ενός νοικοκυριού στη σημερινή Ελλάδα θα προτείναμε τα εξής :

1. Πριν αποπειραθείτε οτιδήποτε σαν μέτρο εξοικονόμησης, λογαριάστε επακριβώς τα μηνιαία σας έσοδα και δαπάνες ώστε να αποκτείσετε μία λεπτομερή εικόνα των χρηματικών ροών του νοικοκυριού σας. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο προκειμένου να σταθμίσετε τη σημασία κάθε σας δαπάνης και να αξιολογήσετε τα περιθώρια μείωσής της. Πρόκειται για μία συνήθεια που είχαν αναγκαστικά εποκτήσει οι γονείς και παπούδες μας ζώντας σε δύσκολες εποχές και που η κοινωνία της αφθονίας των τελευταίων 2-3 δεκαετιών εξάλειψε από την καθημερινότητα πολλών σύγχρονων οικογενειών.

2. Φροντίστε να τρώτε σπίτι σας ολοένα και πιο συχνά και ετοιμάζετε φαγητό από το σπίτι για τις καθημερινές διαδρομές και την εργασία σας. Αποφύγετε το πρόχειρο-γρήγορο φαγητό στο οποίο είχατε συνηθίσει να προσφεύγετε σε παρόμοιες περιπτώσεις και μάθετε στα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά σπιτικά φαγητά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι θα αποφύγετε προβλήματα παχυσαρκίας και άλλα υγείας ενώ συγχρόνως θα εξοικονομήσετε χρήματα που ημερησίως δείχνουν ασήμαντα αλλά σε μηνιαία βάση δεν είναι αμελητέα.

3. Ξεφορτωθείτε τα μη απαραίτητα κινητά τηλέφωνα. Αρκετές οικογένειες διαθέτουν 2-3 κινητά τηλέφωνα. Συγγνώμη, αλλά παιδιά 8-14 ετών δεν έχουν ανάγκη κινητού τηλεφώνου. Θυμηθείτε πως οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε μια χαρά χωρίς κινητό και επικοινωνούσαμε ίσως περισσότερο μεταξύ μας. Λάβετε, επίσης, υπόψιν σας τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά μικρής ηλικίας.

4. Αναζητήσετε τις φθηνότερες ενεργειακά λύσεις. Αξιοποιείστε το φθηνότερο νυχτερινό ρεύμα και ακολουθείστε τις οδηγίες για φθηνές λύσεις της ΔΕΗ. Μονώστε καλά το σπίτι σας, διερευνείστε τη λύση του ηλιακού θερμοσίφωνα, αλλάξτε τις λάμπες με ενεργειακά αποδοτικές λάμπες και κλείνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

5. Εάν είστε συνδρομητής σε καλωδιακή τηλεόραση, κρατείστε όσα κανάλια πραγματικά παρακολουθείτε και κόψτε όλα τα άλλα. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων, επισκέψεις και παιγνίδια με φίλους και λιγότερο στα θεάματα κάθε είδους.

6. Αποχωριστείτε/πουλήσετε το δεύτερο ή τρίτο αυτοκίνητο που ενδεχομένως διαθέτει η οικογένειά σας και εάν πρόκειται να το αλλάξετε φροντίστε να αγοράσετε υβριδικό χαμηλής κατανάλωσης. Ψάξτε για μηχανικό/συνεργείο εμπιστοσύνης και χαμηλή ταρίφα ασφάλισης. Αναζητείστε τα φθηνότερα βενζινάδικα στη γειτονιά σας. Οργνώστε τις εξόδους σας ώστε να είναι παραγωγικές κάθε φορά που χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο και προτιμήσετε για τις καθημερινές σας διαδρομές προς την εργασία τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις μηνιαίες κάρτες.

7. Κόψτε τη δεύτερη γραμμή τηλεφώνου, αφού αν έχετε μια σύνδεση γρήγορου Internet μπορείτε με αυτή να καλύψετε όλες σας τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.

8. Μάθετε να μαστορεύετε και ασχοληθείτε με τη κηπουρική σαν χόμπι εφόσον διαθέτετε κήπο (εάν είναι αρκετά μεγάλος φυτέψετε και κανένα ζαρζαβατικό ή χρήσιμο βότανο).

9. Καθιερώστε τα ψώνια από τις λαϊκές αγορές και όταν πηγαίνετε στις υπεραγορές διαλέξτε προσεκτικά αυτές που λειτουργούν μονίμως εκπτωτικά.

10. Κάνετε τα παιδιά σας συμμέτοχα στην οικογενειακή προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων. Δώστε τους κίνητρα ώστε να αναλάβουν ενεργά μέρος στην καθημερινότητα του σπιτιού και να αποκτήσουν το αίσθημα της υπευθυνότητας.

11. Ξεχάστε τον δανεισμό στις σημερινές συνθήκες της κρίσης για να μην βρεθείτε προ απροόπτου (πχ απώλεια εργασίας). Καταργείστε τις πιστωτικές κάρτες, περιορισθείτε σε χρεωστικές αν σας είναι τόσο απαραίτητες. Εάν έχετε ήδη δανειστεί και δυσκολεύεστε με τη δόση σας επιδιώξτε να μεταφέρετε αλλού το υπόλοιπό σας όπου το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο. Εάν έχετε υποθηκεύσει το ακίνητο που αγοράσατε με δανεικά και διαπιστώνετε άμεση ή δυνητική μείωση της τιμής του χαμηλότερα από το ύψος του δανείου, τότε ίσως πρέπει να ‘εκχωρήσετε’ το ακίνητο στη τράπεζα και να προτιμήσετε το ενοίκιο από τη τοκοχρεολυτική δόση. Ναι μεν θα χαθεί το όνειρο της ιδιόκτητης στέγης (επί του παρόντος), αλλά θα γλυτώσετε και από τον εφιάλτη του χρέους.

12. Αποκτείστε καταναλωτική συνείδηση. Διερευνείστε το κόστος και την αξία που πραγματικά έχει αυτό που αγοράζετε. Γίνετε μέλος μιας καταναλωτικής οργάνωσης και φροντίστε να είστε μόνιμα και κατάλληλα πληροφορημένος για τις προσφορές που κάθε φορά υπάρχουν.

http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=12438

2 σχόλια:

ange-ta είπε...

μπράβο!!!!!

"Δώδεκα απλοί τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα και για αποχτείσετε οικολογική συνείδηση"

Νομίζω ότι τα εφορμώζω όλα!
Εκτός απο το να μειώσω το αυτοκίνητο, γιατι αρνητικά αυτοκίνητα δεν υπάρχουν και την καλωδιακή που προφανώς και δεν έχω.

geokalp είπε...

καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα ange-ta!