Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

..σύντομα θα ανακοινωθούν μειώσεις των σταθερών επιτοκίων στέγης

Κάμψη έως 50% στις αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια
Μειωμένες από 30% έως και 50% είναι οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια που δέχονται οι τράπεζες από τις αρχές Ιανουαρίου σε σχέση με πέρυσι.Για παράδειγμα οι αιτήσεις για εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών στην Εθνική Τράπεζα εμφανίζουν πτώση 30%, όπως ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΤΕ κ. Τάκης Αράπογλου. Συγκεκριμένα η τράπεζα δέχεται καθημερινά περί τις 200 αιτήσεις (από 280 πέρυσι) και εξ αυτών εγκρίνεται το 80%. Ας σημειωθεί ότι στόχος της τράπεζας είναι φέτος οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών να διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ και προβλέπεται ο ρυθμός ανάπτυξης στεγαστικής πίστης να διαμορφωθεί στο 11% με 13% (υψηλότερα από το στόχο του 10% που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος). Ωστόσο σε άλλες τράπεζες η κάμψη στο ρυθμό υποβολής αιτήσεων για στεγαστικά είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς σημειώνεται πτώση μέχρι και 50%.
Η κρίση έχει οδηγήσει πολλούς από τους εν δυνάμει αγοραστές πρώτης κατοικίας ή ακινήτου ως επένδυση να μεταθέσουν για αργότερα την αγορά αφού εκτιμούν ότι, αν περιμένουν π.χ. έξι μήνες, θα ωφεληθούν από τη συμπίεση των τιμών στα ακίνητα.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί τα επιτελεία των τραπεζών να επανεξετάσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τα σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, σύντομα, θα ανακοινωθούν μειώσεις των σταθερών επιτοκίων στέγης.
Οι καταναλωτές ακολουθούν πάντα το ρεύμα της αγοράς και έτσι πλέον τα 7 στα 10 αιτήματα για στεγαστικά δάνεια είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι υποψήφιοι δανειολήπτες προσπαθούν να επωφεληθούν από τις συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ και την αποκλιμάκωση του euribor.
Αντίθετα την προηγούμενη 2ετία που είχαμε την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ τα νέα δάνεια σε ποσοστό 75% εκταμιεύονταν με σταθερό επιτόκιο, τάση που αλλάζει και πάλι καθώς παρατηρείται στροφή στα κυμαινόμενα.Βέβαια τα νέα σταθερά επιτόκια -όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη- σε καμιά περίπτωση δεν θα διαμορφωθούν κάτω από το 4%, ενώ πλέον το περιθώριο στα κυμαινόμενα διατηρείται στο επίπεδο των 2 με 2,5 μονάδων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της τον Μάρτιο στο 1,5%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ μπορεί να υποχωρήσει και στο 1% μέχρι το τέλος του έτους.
Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν και πάλι δάνεια με σταθερό επιτόκιο 3% για 1 ή 2 χρόνια.
http://www.capital.gr/news.asp?Details=662203

Δεν υπάρχουν σχόλια: