Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Παραμένει στο 10% ο φόρος για τους επαγγελματίες

Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όταν θα παραλάβουν το έντυπο της Εφορίας, το οποίο εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει να αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Οι όποιες σκέψεις για επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ δεν πρόκειται να έχουν εφαρμογή για τα εισοδήματα του 2008. Από το 2009 «και βλέπουμε» είναι η άποψη που επικρατεί στους διαδρόμους της Καραγεώργη Σερβίας όπου εδρεύει το «στρατηγείο» για τη διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, εκτός αν το οικονομικό διευθυντήριο της κυβέρνησης- το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο διάστημα- αποφασίσει τελικά να μην εφαρμόσει τη νέα φορολογία ούτε για τα εισοδήματα του 2009.
Διατήρηση
Πάντως, η διατήρηση του φόρου για το 2008 προκύπτει με σαφήνεια από τον πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα», αφού υπάρχει στην περίπτωση 11 το ερώτημα «Είστε νέος επιτηδευματίας με πρώτη έναρξη εργασιών το 2006 ή νέος ελεύθερος επαγγελματίας με πρώτη έναρξη εργασιών το 2003 και γεννηθήκατε μετά την 31η Δεκεμβρίου 1978;». Το ερώτημα αυτό τίθεται προκειμένου να εξαιρεθούν της νέας φορολογίας, δηλαδή του 10% για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος των 10.500 ευρώ, οι επιτηδευματίες ηλικίας έως 30 ετών και οι οποίοι ακόμη δεν έχουν «κλείσει» έξι χρόνια από την ημερομηνία έναρξης της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, καθώς επίσης και όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν έχουν κλείσει τρία χρόνια ως επιτηδευματίες. Αυτή είναι και η ουσιαστικότερη αλλαγή στο νέο έντυπο φορολογίας εισοδήματος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.
Παράλειψη
Ωστόσο στον συγκεκριμένο κωδικό υπάρχει μια παράλειψη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετη φορολογία και ταλαιπωρία χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που προχώρησαν σε έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2007 ή το 2008. Αυτό διότι, έτσι όπως έχει τεθεί το ερώτημα, εξαιρούνται από τη νέα φορολογία μόνον όσοι προχώρησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2006, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι θα φορολογηθούν με το ευνοϊκό αφορολόγητο των 10.500 ευρώ όσοι πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή το 2006, το 2007 ή το 2008.
Από την άλλη, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2009 δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές, ενώ πλέον περιλαμβάνεται στον πίνακα 7 (ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο) η περίπτωση 14, η οποία αφορά την έκπτωση από το εισόδημα του 20% της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο ή τη σύζυγό του για αγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού που αποκτήθηκαν μέσα στο 2005 και δεν μεταβιβάστηκαν για τρία έτη. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί 3.000 ευρώ.
Πάντως, το νέο έντυπο κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις, καθώς δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης. Εξακολουθούν να ισχύουν όσα έχουν θεσπιστεί εδώ και μία πενταετία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να πάει πίσω τις αλλαγές που σχεδιάζει στα τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι π.χ. το ελάχιστο κόστος χρήσης ΙΧ αυτοκινήτων και εξοχικών κατοικιών, αν όχι να τα «ξεχάσει» τελείως. Το μέτρο αυτό, πέραν του «πανικού» που δημιούργησε στην αγορά λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για αλλαγή στα τεκμήρια, έχει και ορισμένα τεχνικά προβλήματα στα οποία δεν ήταν δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες να έδιναν λύση εφέτος. Αυτό έχει ως συνέπεια εφέτος να μην έχει περιληφθεί στο νέο έντυπο της Εφορίας καμία αλλαγή. Αλλωστε για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση- και κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει συμβεί. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και εφέτος στον Πίνακα 7 υπάρχει ο κωδικός 049, ο οποίος αφορά τις δαπάνες παροχής υπηρεσιών, δηλαδή δαπάνες με αποδείξεις οι οποίες εκπίπτουν από το εισόδημα σε ποσοστό ως και 40%, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τις 8.000 ευρώ. Οι αποδείξεις αφορούν δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος, κομμωτήρια κτλ.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artid=252448

Δεν υπάρχουν σχόλια: