Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Στα μουλωχτά και τα νέα τεκμήρια

ΜΙΛΟΥΣΑ ΜΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΠΡΙΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ...
ΤΟΥ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΚΟΥΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ...
-"ΑΥΤΟΙ... ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ!"
ΚΑΓΚΕΛΟ Ο GEOKALP...
-"ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΘΑΝΑΣΗ; ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ '93 ΣΤΟ 2008..."...
-"ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ!"
ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΩ ΟΤΙ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ Π[ΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ...
ΟΙ ΓΕΛΙΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ "ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ..."

Με το τετραγωνικό μέτρο τα τεκμήρια στα σπίτια

09:56 - 06 Οκτώβριος 2008Ευρώ και τετραγωνικό θα μετράει από το 2009 η Εφορία, για όσους φορολογούμενους διαθέτουν κύρια κατοικία άνω των 150 τ.μ. και εξοχική μεγαλύτερη των 120 τ.μ.. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες που κατέχουν σπίτια τα οποία υπερβαίνουν τα προηγούμενααφορολόγητα όρια θα «μπλέκουν» αυτομάτως στα «γρανάζια» των τεκμηρίων διαβίωσης που «ψαλιδίζονται» σημαντικά σε σχέση με τα υφιστάμενααπαλλασσόμενα τετραγωνικά όρια.
Για την πρώτη κατοικία, σήμερα, το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιείται το τεκμήριο διαβίωσης είναι τα 200 τ.μ. ενώ για την δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία τα 150 τ.μ.
Παρά την εκτεταμένη «συμπίεση» των σημερινών τετραγωνικών ορίων απαλλαγής, στο υπουργείο Οικονομίας υπόσχονται ότι τα νέα τύπου τεκμήρια διαβίωσης, που μετονομάζονται σε «ελάχιστο κόστος χρήσης περιουσιακών στοιχείων» δεν θα είναι επώδυνα.
Τούτο υποστηρίζεται από τις προτάσεις που αναμένεται να κάνει δεκτές ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί στην πράξη ο «μηχανισμός» των τεκμηρίων, στοχεύοντας αποκλειστικά σε όσους έχουν ένα πλούσιο οικονομικό «προφίλ» που όμως δεν το αποδεικνύουν στην Εφορία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομίας κάνουν λόγο για διασύνδεση του ελάχιστου κόστους συντήρησης ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών του φορολογούμενου, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα όρια της απαλλαγής.
Δηλαδή κατά τον υπολογισμό του κόστους συντήρησης η Εφορία θα μετράει τα τετραγωνικά της κατοικίας του φορολογούμενου που υπερβαίνουν το απαλλασσόμενο όριο και θα τα πολλαπλασιάζει με μία τιμή.
Το ποσό αυτής της τιμής προτείνεται να φθάνει στο 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά μήνα. Στην περίπτωση της κύριας κατοικίας θα υπολογίζεται τεκμαρτά για δώδεκα μήνες και της εξοχικής για τρεις μήνες.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που διαμένει σε πρώτη κατοικία, η επιφάνεια της οποίας είναι 250 τ.μ., το ελάχιστο κόστος συντήρησης θα υπολογιστεί ως εξής: Η Εφορία θα αφαιρέσει πρώτα τα απαλλασσόμενα τετραγωνικά όρια ( 250 τμ. – 150 τ.μ.) και το καθαρό αποτέλεσμα, δηλαδή τα 100 τ.μ. θα τα πολλαπλασιάσει με το 1 ευρώ και τους 12 μήνες.
Έτσι, η βασική κατοικία των 250 τετραγωνικών μέτρων του υπόχρεου θα έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης 1.200 ευρώ.
Εάν ο ίδιος φορολογούμενος έχει και μία εξοχική κατοικία 180 τετραγωνικών μέτρων τότε το τεκμήριο του συγκεκριμένου ακινήτου βάσει της προηγούμενης διαδικασίας ( 180 τ.μ. - 150 τ.μ.= 30 τ.μ. Χ 1 ευρώ Χ 3 μήνες) περιορίζεται σε μερικές δεκάδες ευρώ, και δη μόλις 90!
Συμπερασματικά, το ελάχιστο κόστος συντήρησης για τον προηγούμενο Έλληνα φορολογούμενο ανέρχεται και για τα δύο ακίνητα που κατέχει στα 1.290 ευρώ.

Υπάρχει, όμως, και δεύτερη εισήγηση για τεκμαρτό 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τόσο για την κύρια όσο και για την εξοχική κατοικία, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι μήνες ιδιοκατοίκησης.
Αν ισχύσει η δεύτερη πρόταση τότε για τα ακίνητα του παραδείγματος ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με τεκμήριο 1.300 ευρώ, το οποίο όμως δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την πρώτη εισήγηση.

"Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο απλό σύστημα» επισημαίνουν στο «R» ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου που δεν θίγει τις εισοδηματικές τάξεις και ιδιαίτερα τους μισθωτούς που σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ο βίος που διάγουν ταυτίζεται με τα δηλούμενα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία.

Βέβαια τα ίδια στελέχη, εκφράζουν ταυτόχρονα και τον προβληματισμό τους για το αν ο νέος μηχανισμός σύλληψης των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν είναι ικανός να δώσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα λόγω της «χαλαρότητας» που τον διακρίνει.
Δηλαδή αν η «οικουμενική αποκήρυξη» που προηγήθηκε και το «ξήλωμα» των τεκμηρίων διαβίωσης σε σχέση με τα αρχικά σχέδια που ακολούθησε και συνεχίζεται ως τώρα (σ.σ. με το στίγμα της ηπιότερης εφαρμογής να δίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) λειτουργήσει ενάντια στην λογική για την οποία φτιάχνονται τα τεκμήρια διαβίωσης;
Τούτο τεκμαίρεται και από τα χαμηλά ποσά ελάχιστου κόστους συντήρησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για το δεύτερο ή τρίτο αυτοκίνητο στην οικογένεια, αφού το πρώτο έως 2.000 κ.ε. εξαιρείται του τεκμηρίου.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το τεκμήριο διαβίωσης για ένα αυτοκίνητο 1.400 - 1.600 κ.ε. (9 - 10 φορολογήσιμοι ίπποι) δεν θα ξεπερνά τα 2.600 ευρώ ενώ για ένα αυτοκίνητο με «μοτέρ» 2.500 κ.ε. (17 φορολογήσιμοι) το τεκμήριο θα είναι 6.200 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα σκάφη αναψυχής προτείνεται το τεκμήριο διαβίωσης να ενεργοποιείται για σκάφη μήκους άνω των 7 μέτρων και όχι δέκα μέτρων που ισχύει σήμερα.

http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=174962

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Και όμως γίνεται και παραγίνεται! Είδες τελικά;

geokalp είπε...

έχουν την εντύπωση ότι θα μας καταπιούν αμάσητους!

όμως εάν το σκεφτείς ψύχραιμα, η επόμενη κυβέρνηση, ας πούμε ότι μπορεί να είναι μέχρι και ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, εκεί θα βασιστεί για να χρηματοδοτήσει τα δικά της...