Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

ΠΟΜΙΔΑ: Υποχρεώσεις και απαλλαγές ιδιοκτητών από τα δημοτικά τέλη

Mε την ευκαιρία της έναρξης του νέου οικονομικού έτους 2008, η ΠΟΜΙΔΑ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για τις υποχρεώσεις τους που έχουν σχέση με τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και το ετήσιο τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ):

1. Απαλλαγή κλειστών ακινήτων από τα δημοτικά τέλη. Σύμφωνα με το νόμο 3345/2005, άρθρο 5 παρ. 1, οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας, όταν το ακίνητό τους δεν ρευματοδοτείται και δεν χρησιμοποιείται, εφόσον καταθέσουν στον οικείο Ο.Τ.Α. υπεύθυνη δήλωση μη ηλεκτροδοτουμένου ακινήτου στην οποία να επισυνάπτουν:
Α. Βεβαίωση της ΔΕΗ περί διακοπής του ρεύματος του ακινήτου, και
Β. Υπεύθυνη δήλωσή του ότι το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται καθόλου.Σε περίπτωση που ύστερα από έλεγχο αποδειχθεί ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται, έστω και μερικά, επιβάλλεται σε βάρος των υποχρέων ολόκληρο το τέλος που αναλογεί σε κάθε κατηγορία ακινήτου μαζί με το σχετικό πρόστιμο, αναδρομικά από το χρόνο απαλλαγής του.

2. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
Σε περίπτωση ύπαρξης αδήλωτων μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων (κυρίως οικοπέδων) απαιτείται δήλωσή τους στην οικονομική υπηρεσία του οικείου Δήμου, συνοδευόμενη από τίτλο ιδιοκτησίας και σχεδιάγραμμα. Αν η δήλωση γίνει μέχρι 31.1.2008 ο οικείος Ο.Τ.Α. θα επιβάλλει το εφετινό τέλος χωρίς προσαύξηση, αλλά θα χρεώσει τον ιδιοκτήτη αναδρομικά με το τέλος της προηγούμενης πενταετίας και τη νόμιμη προσαύξηση για αδήλωτα ακίνητα (200%).

3. Ειδικότερα για το Δήμο Αθηναίων ενημερώνουμε ότι τα δημοτικά τέλη ακινήτων έχουν διαμορφωθεί για το 2008 ανά τ.μ. ετησίως ως εξής:
* Τέλη καθαριότητας-φωτισμού (Πράξη Δημ. Συμβ. 2053/2007):Οικιακή χρήση: 1,65 ευρώ Επαγγελματικές και λοιπές χρήσεις: 6,35 ευρώ,
* Φόρος Ηλεκτροδ. χώρων (ΦΗΧ) (Πράξη Δ.Συμβ. 2054/2007):Στεγασμένοι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι: 0,32 ευρώ Ασκεπείς χώροι: 0,16 ευρώ
* Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Καθορίζεται από τον τύπο:Εμβαδόν Χ τιμή ζώνης Χ συντελεστής παλαιότητος Χ Συντελεστής ΤΑΠ 0,35 0/00 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: