Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τεκμήρια, αποδείξεις «καίνε» τους φορολογούμενους

Στην παγίδα των τεκμηρίων και των αποδείξεων πέφτουν χιλιάδες φορολογούμενοι. Μπορεί μεν να δηλώνουν χαμηλό εισόδημα, καλύπτοντας το αφορολόγητο με τις απαιτούμενες αποδείξεις, δεν λαμβάνουν όμως υπ’ όψιν τα τεκμήρια και το γεγονός ότι αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο οι αποδείξεις θα πρέπει να καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα και όχι απλώς το δηλωθέν.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτει φόρος για φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ακόμα και κάτω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καθώς η εφαρμογή των αυξημένων τεκμηρίων διογκώνει τα εισοδήματά τους και οι αποδείξεις που έχουν δηλωθεί είναι πλέον λιγότερες από τις απαιτούμενες.

Οι φορολογούμενοι, αν δεν θέλουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Συγκεκριμένα, το ποσό των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ υπολογίζεται στο 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 5.000 ευρώ και αποδείξεις 1.250 ευρώ. Αν η εφαρμογή των τεκμηρίων δεν οδηγήσει σε υψηλότερο εισόδημα, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο. Αν όμως, για παράδειγμα, το τεκμαρτό εισόδημα αυξηθεί στα 10.000 ευρώ, τότε αφενός προκύπτει έξτρα φόρος λόγω τεκμηρίων 500 ευρώ (10.000 -5.000 ευρώ=5.000 *10%= 500 ευρώ) αλλά και έξτρα φόρος 125 ευρώ καθώς λείπουν αποδείξεις 1.250 ευρώ (το 25% των 10.000 ευρώ είναι 2.500 ευρώ αξίας απαιτούμενων αποδείξεων).

Η φορολογική επιβάρυνση που έχουν ήδη υποστεί χιλιάδες φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΓΓΠΣ για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των πρώτων 39.939 δηλώσεων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι επί συνόλου 39.939 εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εκδόθηκαν αυτόματα από το taxisnet:

- τα 24.100 (60,34% του συνόλου) είναι χρεωστικά και αναγράφουν συνολικό ποσό φόρου προς πληρωμή ύψους 32 εκατ. ευρώ. Στο καθένα από τα σημειώματα αυτά αντιστοιχεί κατά μέσο όρο φόρος προς πληρωμή ύψους 1.327,80 ευρώ.

- μόλις 4.400 (11% του συνόλου) είναι πιστωτικά και αναγράφουν συνολικό ποσό επιστρεπτέου φόρου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ

- τα υπόλοιπα 10.439 είναι μηδενικά.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τις αποδείξεις
Στον πίνακα 7 θα γράψετε τις δαπάνες στις οποίες αποδεδειγμένα έχετε υποβληθεί το 2011, αφού συνυποβάλλετε, κατά περίπτωση, τα σχετικά δικαιολογητικά στοιχεία, για να αφαιρεθούν κατά ένα μέρος, τα αντίστοιχα ποσά τους από το φόρο που θα προκύψει στο συνολικό σας εισόδημα. Δίπλα στους κωδικούς γράψτε τα ολικά ποσά, κατά κατηγορία δαπάνης, όπως αυτά προκύπτουν από τις σχετικές αποδείξεις.

Εξαίρεση υπάρχει μόνο στο ποσό της δαπάνης που καταβάλατε σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, το οποίο θα γράψετε μειωμένο στο 50% του συνολικού ποσού της δαπάνης. Τα ποσά που εκπίπτουν θα υπολογιστούν από την υπηρεσία (Γ.Γ.Π.Σ.). Τονίζεται ότι για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αυτές πρέπει να συνυποβάλετε με τη δήλωση τις σχετικές αποδείξεις δαπάνης.

Κωδικοί 049
Γράψτε το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποιήσατε στην Ελλάδα μέσα στο 2011, εσείς, η σύζυγός σας και τα τέκνα που σας βαρύνουν για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, με εξαίρεση τα ποσά των αποδείξεων που συλλέχθηκαν μέσω της Κάρτας Αποδείξεων. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις, και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες. Δηλαδή περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά). Όταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνονται υπόψη:

α) οι δαπάνες για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.ά. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

β) οι δαπάνες για ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογούμενου, οι τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ.

γ) οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

δ) οι δαπάνες για ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε ΚΑΖΙΝΟ, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια. Οι αποδείξεις δαπανών θα φυλάσσονται σε κλειστό φάκελο, στον οποίο θα αναγράφονται: α. Το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ του υπόχρεου β. ο αριθμός των αποδείξεων και γ. το συνολικό ποσό αυτών

Για την αναγνώριση των αποδείξεων από τη Φορολογική Αρχή απαιτείται να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό. Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει τα προαναφερθέντα στοιχεία (επωνυμία της επιχείρησης, ΑΦΜ, ημερομηνία και ποσά), ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός του από τη Φορολογούσα Αρχή.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής της δήλωσης δεν συνυποβάλλονται οι αποδείξεις δαπανών, οι οποίες φυλάσσονται από τον φορολογούμενο και παραδίδονται εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.

Διευκρινίζεται ότι στο κωδικό 341 του πίνακα 10 της δήλωσης η Γ.Γ.Π.Σ. θα προεκτυπώσει το συνολικό ποσό των αποδείξεων δαπανών που συλλέχθηκαν μέσω της Κάρτας Αποδείξεων το οποίο κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θα συναθροιστεί με το ποσό που δηλώθηκε στον κωδικό 049. Επισημαίνεται ότι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, μόνον εφόσον έχουν αναγραφεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και μερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικού εισοδήματός τους που προκύπτει από την εμπρόθεσμη δήλωσή τους. 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/699930/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: