Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Δυο κωδικοί "σωσίβιο" στη φορολογική δήλωση


Δυο κωδικούς "σωσίβιο" για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους περιλαμβάνει η φορολογική δήλωση. Πρόκειται για κωδικούς που τα προηγούμενα χρόνια της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης των εισοδημάτων είχαν ουσιαστικά περιπέσει σε αχρηστία, αλλά πλέον έχουν γίνει σημαντικοί για τη μείωση του φόρου από τους φορολογούμενους οι οποίοι δοκιμάζονται από την οικονομική ύφεση.

Και οι δυο κωδικοί βρίσκονται στον έκτο πίνακα της φορολογικής δήλωσης ο οποίος περιλαμβάνει πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία καθώς και τα ποσά που μειώνουν την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη του φορολογούμενου. Οι κωδικοί αυτοί και η χρησιμότητά τους είναι:

- κωδ. 655-656. Σε αυτόν τον κωδικό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το εισόδημα που δήλωσαν ότι απέκτησαν το 2011 αλλά το εισόδημα αυτό δεν υπάρχει την 1-1-2012. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά χρήσιμο κωδικό για όσους είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται είτε επειδή κάποιο ακίνητό τους πλέον δεν είναι μισθωμένο (π.χ. κενό κατάστημα), είτε επειδή ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και έκαναν διακοπή εργασιών, είτε επειδή ήταν μισθωτοί και έχασαν τη δουλειά τους. Τι ρόλο παίζει αυτός ο κωδικός; Ουσιαστικά μειώνει το φόρο που καλούνται να προκαταβάλουν οι φορολογούμενοι. Σημειώνεται ότι το ποσό του φόρου που καλούνται να προκαταβάλουν οι φορολογούμενοι για το τρέχον έτος (το 2012) δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 55% του φόρου που τους αναλογεί για τα εισοδήματα του περυσινού έτους (2011). Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος είχε το 2011 εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια 30.000 ευρώ θα του βεβαιωθεί με το φετινό εκκαθαριστικό ως προκαταβολή φόρου και το 55% του φόρου που του βεβαιώθηκε για τα εισοδήματα του 2011. Στην προκειμένη περίπτωση η προκαταβολή φόρου θα είναι 2.926 ευρώ (55% του φόρου ύψους 5.320 ευρώ που αναλογεί στα εισοδήματα του 2011). Αν όμως ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει πλέον κενό ένα ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να υπολογίσει το εισόδημα που δεν θα έχει το 2012 και να το αναγράψει στη φορολογική δήλωση στον κωδικό 655-656. Έτσι θα του βεβαιωθεί λιγότερη προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Επισημαίνεται ότι από το ποσό εισοδήματος που θα δηλώσουν ότι πλέον δεν υπάρχει οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αφαιρέσουν και τις τυχόν απαλλαγές για το συγκεκριμένο εισόδημα (π.χ. αποσβέσεις για εισόδημα από ενοίκια). Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε όσους φορολογούμενος έχουν εισοδήματα κυρίως από μισθωτή εργασία και έχασαν τη δουλειά τους το 2012 ο συγκεκριμένος κωδικός δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα καθώς στους μισθωτούς η προκαταβολή φόρου (παρακράτηση) γίνεται απευθείας από το εργοδότη και μάλιστα σε ποσοστό 98,5%.

- κωδ. 693-694. Σε αυτόν τον κωδικό οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης η οποία δεν υπάρχει την 1-1-2012. Για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι που το 2011 διέθεταν αυτοκίνητο το οποίο  είτε πούλησαν στη συνέχεια είτε κατέθεσαν τις πινακίδες του θα πρέπει να υπολογίσουν οι ίδιοι την αντικειμενική δαπάνη που αντιστοιχεί σε αυτό και να την αναγράψουν στο συγκεκριμένο κωδικό. Το ίδιο ισχύει και για κάθε αντικειμενική δαπάνη που πλέον δεν υπάρχει (π.χ. στέλνουν πλέον τα παιδιά τους σε δημόσιο σχολείο και δεν καταβάλουν δίδακτρα). Ο συγκεκριμένος κωδικός παίζει και αυτός ρόλο στην προκαταβολή φόρου του επόμενου έτους και αφορά κυρίως φορολογούμενους οι οποίοι φορολογούνται με βάση τεκμαρτά εισοδήματα.


http://www.capital.gr/news.asp?id=1501126

Δεν υπάρχουν σχόλια: