Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ρυθμίσεις υπέρ καταναλωτών και υπερδανεισμένων νοικοκυριών

Ρυθμίσεις υπέρ των καταναλωτών και των υπερδανεισμένων νοικοκυριών, ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, προβλέπονται στο νομοσχέδιο - σκούπα που συζητήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο νομοσχέδιο - σκούπα περιλαμβάνονται ακόμα ρυθμίσεις για την αύξηση της γονικής άδειας, τη μηνιαία υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, την αναγνώριση χρόνου εργασίας στα βαρέα και τον περιορισμό των ασφαλιστικών «πακέτων» του ΙΚΑ.
Παράλληλα υπάρχουν διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και για θέματα που σχετίζονται με τις καταβαλλόμενες εισφορές (π.χ. σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη).
Oσον αφορά στα υπερδανεισμένα νοικοκυριά, μεταξύ των άλλων, «καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη σε έναν ακατάσχετο λογαριασμό», και συγκεκριμένα ποσό κατάθεσης μέχρι το ύψος των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό, θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται και από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας.
Το ποσό των 1.500 ή 2.000 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «απαραίτητο μαξιλάρι» για τη συμμετοχή του κάθε πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή (διενέργεια συναλλαγών, πληρωμή λογαριασμών, εξοικονόμηση χρόνου, διαφύλαξη ενός ελάχιστου ποσού για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών).
Στην τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - σκούπα προβλέπεται ακόμα ότι:
  • Δεν θα είναι στο εξής υποχρεωτική η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε ότι υπάρχει απροθυμία από τις τράπεζες να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο.
  • Το χρέος θα μπαίνει σε διαδικασία ρύθμισης (που διαρκεί 5 χρόνια) με την κατάθεση της αίτησης και όχι με την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.
  • Για οφειλέτες με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα 3 χρόνια.
  • Το ποσό μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, που πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε διάστημα μεγαλύτερο της 20ετίας.
  • Στην περίπτωση που οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει δάνεια και τα έχουν εκχωρήσει σε εταιρείες με έδρα στο εξωτερικό, πρέπει να ορίζουν αντίκλητο στην Ελλάδα, ώστε να διευκολύνεται η συμπερίληψή τους στην αίτηση του οφειλέτη.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ
Εκπτωση 5% στους συνεπείς εργοδότες
Μια σειρά ασφαλιστικών θεμάτων ρυθμίζονται με το νομοσχέδιο-σκούπα.
Οι κυριότερες διατάξεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη είναι οι εξής:
  • Η αύξηση της γονικής άδειας στους 4 μήνες. Το δικαίωμα ισχύει μέχρι το παιδί να γίνει 6 ετών.
  • Για μη καταβολή εισφορών η ασφαλιστική ιστορία των εργαζομένων στην επιχείρηση ενημερώνεται μόνο με σύνταξη σε βάρος του εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών.
  • Η υποβολή κάθε μήνα Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από τις επιχειρήσεις.
  • Η πληρωμή μέσω τραπεζών των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
  • Η παροχή έκπτωσης 5% για όσους εργοδότες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους για τρεις συνεχείς μισθολογικές περιόδους. Αντιθέτως θα υπάρχουν ποινές για τους ασυνεπείς.
  • Η αναγνώριση χρόνου εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η εξαγορά θα αφορά χρόνο πραγματικής απασχόλησης το διάστημα 2012-2015 σε επαγγέλματα τα οποία εξαιρούνται από τα βαρέα για να συμπληρωθούν 3.600 ημέρες εργασίας στο ειδικό αυτό καθεστώς.
  • Η «ενοποίηση» των ασφαλιστικών πακέτων. Στόχος είναι από τα 892 πακέτα ασφάλισης να πάμε στα 72. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένους τομείς.
  • Ασπίδα προστασίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού τραπεζικών απαιτήσεων απλώνει το νομοσχέδιο
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112839403

Δεν υπάρχουν σχόλια: