Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το βρίσιμο του αφεντικού ωφελεί την καρδιά (αλλά όχι την καριέρα...)

Πάλι μία από τα ίδια. Το αφεντικό ξεσπά πάνω σας χωρίς ιδιαίτερη αφορμή. Και εσείς, υπομένετε σιωπηλά τις προσβολές και την ταπείνωση για μία ακόμη φορά. Μήπως όμως έτσι, βλάπτετε όχι μόνο την καριέρα σας αλλά και την καρδιά σας; 

Ξεσπάστε ακόμη και στο ίδιο σας το αφεντικό, μας παροτρύνουν οι επιστήμονες καθώς νέες έρευνες αποκάλυψαν, πως όταν εκφράζουμε τον θυμό μας ωφελούμε την καρδιά μας.
Ο «πόλεμος» του γραφείου…
Σουηδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης διενέργησαν μια έρευνα για την επίδραση του θυμού και της καταπιεσμένης οργής στην υγεία της καρδιάς, τα οποία και δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Εpidemiology and Community Ηealth».
Παρακολούθησαν λοιπόν 2.755 άνδρες εργαζόμενους από τις αρχές του 1990 ως το 2003. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, πραγματοποίησαν χιλιάδες μετρήσεις (βάρος, δείκτης μάζας σώματος, χοληστερίνη, πίεση κ.α.) ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν και πολλά ερωτηματολόγια σχετικά με την καριέρα των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Εκεί, οι ερευνητές ζήτησαν να μάθουν, ποιες ήταν οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν στη δουλειά τους, αν συγκρούονταν με το αφεντικό τους και κυρίως πως διαχειρίζονταν αυτές τις συγκρούσεις.
Στη συνέχεια, κατέγραψαν, ποιοι εργαζόμενοι απέφευγαν έντεχνα αυτές τις συγκρούσεις και ποιοι τις υπέμεναν σιωπηλά. Ειδικότερα, η ομάδα που υπέμενε καρτερικά τις συγκρούσεις με το αφεντικό, εξετάστηκε διεξοδικά από τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες ζήτησαν να μάθουν, αν παρουσίαζαν κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως π.χ. πονοκεφάλους, πόνους στο στομάχι, ενοχλήσεις στην καρδιά κ.α.
Με «σφραγίδα γιατρού» οι κόντρες με το αφεντικό!
Στη διάρκεια των 10 ετών που διήρκεσε η έρευνα, σημειώθηκαν συνολικά 47 θάνατοι από καρδιακή προσβολή ή καρδιακή νόσο. Έτσι, μελετώντας τους παράγοντες εκείνους, που διαμόρφωναν το καθημερινό εργασιακό περιβάλλον, οι επιστήμονες συμπέραναν, πως όσοι συγκρατούσαν τον θυμό τους αντί να επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εμφράγματα και να νοσήσουν.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν, πως τα αποτελέσματα αυτή της έρευνας, άνοιξαν ένα νέο δρόμο στις εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι που δεν εκφράζουν τον θυμό τους έχουν την τάση να υπομένουν τις προσβολές καρτερικά και να περνούν κάθε φορά μια εσωτερική, ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία, που βλάπτει την καρδιά. Αποτέλεσμα; Σε γενικές γραμμές οι εργαζόμενοι αυτοί, πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες και κάθε φορά που περνούν εσωτερικά μια ακόμη «βουβή σύγκρουση» επιδεινώνουν την κατάσταση της καρδιά τους.
Έτσι, συμβουλεύουν τους εργαζόμενους, να ξεχάσουν την «ήπια οδό» αλλά να μη διστάζουν ακόμη και να συγκρούονται ανοιχτά με τους προϊσταμένους τους, προκειμένου να μην επιβαρύνουν την καρδιά τους. Ο θυμός και η οργή, όταν δεν εκτονώνονται επιβαρύνουν ιδιαίτερα την υγεία και επομένως, η λογομαχία με το αφεντικό θεωρείται σχεδόν επιβεβλημένη καθώς έχει πλέον και «σφραγίδα γιατρού»…. Τώρα, όσον αφορά στο ρίσκο που θα πάρετε στους χαλεπούς εργασιακά καιρούς που διανύουμε, λογομαχώντας με το αφεντικό σας, αυτό είναι μάλλον μια άλλη υπόθεση...

http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/to-brisimo-tou-afentikou-ofelei-tin-kardia-alla-oxi-tin-kariera?id=2068036

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: